Cu ocazia intalnirii de joi cu prim-ministrul Victor Ponta, premierul francez Jean-Marc Ayrault a subliniat ca Franta va mentine interdictia fata de exploatarea gazelor de sist, transmite AFP.

"Este imposibil, la ora actuala, sa exploatam gaze de sist in Franta. Nu a fost acordata nicio autorizatie (in acest sens - n.red.) iar aceasta pozitie va fi, in mod evident, mentinuta", a declarat premierul francez pentru presa.

Tarile europene sunt divizate cu privire la exploatarea gazelor de sist, care a provocat un boom energentic in Statele Unite, dar ale carei riscuri pentru mediu indeamna la prudenta unii lideri din Europa.

Metoda de extractie, fracturarea hidraulica, este una controversata. Autorizata in unele state din SUA, dar interzisa tari europene precum Franta si Bulgaria, metoda consta din injectarea, sub presiune, a unui amestec de apa, nisip si substante chimice pentru a elibera gazul din roca. Metoda prezinta riscul de contaminare a apelor subterane, sustin unii oameni de stiinta si ONG-urile de mediu.

Cu ocazia vizitei oficiale in Romania, premierul Ayrault a fost intrebat cu privire la propunerile ministrul francez pentru Redresarea productiei, Arnaud Montebourg, care a pledat pentru crearea unei "companii nationale publice" pentru "exploatarea ecologica a gazelor de sist".

"Pozitia guvernului francez este de a lucra la pregatirea tranzitiei energetice, iar gazele de sist nu sunt in ecuatia guvernului", a precizat Ayrault.