Un prototip de drona invizibila radarelor - X-47B - a apuntat pe port-avionul american USS George HW Bush miercuri, o premiera care a deschis un nou capitol in istoria aeronavala, a anuntat marina militara americana, potrivit AFP.

Drona militaraFoto: Captura YouTube

Aparatul, controlat la distanta insa mai autonom decat actualele drone precum Reaper sau Predator, decolase cu cateva zeci de minute inainte de pe baza aeronavala Patuxent River, in Maryland, pentru a ajunge pe portavionul aflat in largul coastelor statului Virginia (est).

X-47B "opereaza autonom in timpul zborului si atunci cand de apropie de nava dar ofiterul de apuntare are un control digital gratie unui buton" de intrerupere in caz de probleme, a explicat capitanul de nava Jaime Engdahl, responsabil de program.

Avionul X-47B, care nu are ampenaj, este dotat cu un motor cu reactie si are o forma de "aripa de liliac" pentru a-i creste capacitatile de invizibilitate pe radar. Acesta a fost conceput in 2007 de firma americana Northrop Grumman, care construieste si avionul fara pilot de observare Global Hawk.

Aeronava are o anvergura de 19 metri si o lungime de 12 metri. In acest stadiu este doar un prototip si va fi nevoie de multi ani pana la intrarea in serviciul operational al US Navy al avioanelor fara pilot.

Raza sa de 2.100 de mile nautice (3.900 de kilometri) face din el un potential bombardier cu raza lunga de actiune.