Ambasadorii Germaniei si Frantei la Sofia au cerut luni liderilor politici bulgari sa rupa legaturile cu oligarhia, pe fondul manifestatiilor cotidiene impotriva coruptiei elitei politice, scrie AFP.

Intr-o rara declaratie comuna a diplomatilor externi asupra situatiei interne bulgare, francezul Philippe Autier si omologul sau german Matthias Hoepfner si-au exprimat ingrijorarea legata de cea mai saraca tara a Uniunii Europene (UE).

"Apartenenta la UE este o alegere de civilizatie. Modelul oligarhic nu-si are locul aici, in Bulgaria sau in alta parte", afirma acestia, in acesta declaratie comuna.

O Bulgarie bine guvernata este in interesul nu doar al bulgarilor ci si al intregii UE, in special al Frantei si Bulgariei, in calitatea lor de mari cotributori la fondurile europene de dezvoltare, spun acestia.

Declaratii intervin in conditiile in care, din 14 iunie, mii de persoane protesteaza pe strazile din Sofia si din alte orase pentru a cere demisia guvernului sustinut de socialisti (ex-comunistii).

Duminica, intre 8.000 si 10.000 de persoane au iesit pe strazi in Sofia, strigand "mafia!" si "demisia!". Un nou protest este programat luni.

Premierul Plamen Orecharski s-a decredibilizat la putin timp de la preluarea mandatului, in mai, numind in fruntea Agentiei nationale de securitate un magnat de presa cu reputatie indoielnica si deputat din partea minoritatii musulmane turce (MDL), care sustine alaturi de socialisti guvernul.

Aceasta decizie a provocat un nou val de proteste impotriva coruptiei elitelor politice, dupa manifestatiile uneori violente de iarna trecuta impotriva saraciei, care au antrenat caderea guvernului conservator Boiko Borissov.

Societatea bulgara "este ingrijorata de penetrarea intereselor private in sfera politica", subliniaza cei doi ambasadori.

"Necesitatea de a numi in functii oficiale personalitati de necontestat - competente, care plaseaza interesul public deasupra celui personal, in masura sa reziste presiunilor - este o evidenta in democratii", adauga acestia.

Vineri, seful statului bulgar, Rosen Plevneliev a cerut oamenilor politic sa intinda o mana manifestantilor, fara de care "singura solutie democratica" este organizarea de noi alegeri.