Presedintele bolivian, Evo Morales, a anuntat sambata ca ii va oferi azil politic fostului consultant american al NSA, Edward Snowden, daca acesta din urma il va cere, intr-un discurs sustinut in fata agricultorilor la Oruro, in sud-vestul Boliviei, informeaza Mediafax, citand AFP.

"In semn de protest, as vrea sa le spun europenilor si nord-americanilor: acum, ii vom acorda azil daca acest american persecutat de compatriotii sai ni-l cere. Nu ne este teama", a asigurat presedintele bolivian.

Intors, marti, dintr-o vizita la Moscova, presedintele bolivian Evo Morales, care s-a declarat dispus sa il primeasca pe Snowden in tara sa daca acesta va cere azil, si-a vazut avionul constrans sa faca o escala de 13 ore la Viena, dupa ce mai multe tari europene, care il suspectau ca il transporta la bord pe Snowden, i-au refuzat permisiunea de a survola spatiul lor aerian.

Joi, seful statului bolivian a acuzat Washingtonul ca a facut presiuni asupra Frantei, Spaniei, Portugaliei si Italiei, care i-au interzis survolul, si a amenintat cu inchiderea ambasadei Statelor Unite in La Paz.

Bolivia, sustinuta de unii dintre aliatii sai traditionali (Ecuador, Surinam, Argentina, Uruguay si Venezuela), a cerut sa i se prezinte scuze publice si explicatii.

Intr-o declaratie comuna, aceste tari membre al Uniunii natiunilor sud-americane (UNASUR, formata din 12 tari) au subliniat ca "ofensa" suferita de Morales in Europa nu este numai un afront personal, ci constituie o agresiune pentru toata America Latina.

Presedintele venezuelean Nicolas Maduro a anuntat vineri ca a oferit "azil umanitar" americanului Edward Snowden, cautat de SUA pentru spionaj, informeaza AFP. Si presedintele Republicii Nicaragua, Daniel Ortega, a afirmat vineri ca este dispus sa ii acorde azil politic fostului consultant al Agentiei Nationale de Securitate (NSA) Edward Snowden "daca circumstantele permit" acest lucru.

Site-ul de dezvaluiri WikiLeaks a anuntat vineri ca Edward Snowden a depus cereri de azil in sase noi tari, in contextul in care eforturile sale de a gasi refugiu fata de autoritatile americane s-au dovedit zadarnice pana in prezent.

WikiLeaks a afirmat intr-un mesaj postat pe Twitter ca nu va preciza care sunt cele sase tari, "din cauza tentativelor de interferenta din partea SUA.