Tribunalul Penal International pentru fosta Iugoslavie a decis eliberarea din inchisoare a lui Momcilo Krajisnik (astazi in varsta de 68 de ani), fostul presedinte al Adunarii Parlamentare a sarbilor bosniaci, informeaza Reuters. De altfel, la momentul primei sale condamnari, Krajisnik era singurul cel mai important suspect de crime de razboi care a ajuns in fata Curtii de la Haga.

Momcilo Krajisnik a fost arestat la circa cinci ani de la terminarea razboiului.

In 2006, fostul colaborator al lui Radovan Karadzici a primit 27 de ani de inchisoare, fiind gasit vinovat pentru epurare etnica, persecutie, exterminare, crima, deportare si transfer fortat. In timpul procesului, martorii au declarat ca Momcilo Krajisnik a silit mii de musulmani bosniaci si croati sa-si abandoneze casele in timpul razboiului din Bosnia, din 1992-1995. De altfel, Krajisnik a fost potretizat "drept unul dintre cei care au initiat campania de purificare etnica impotriva musulmanilor bosniaci si croati in timpul celui mai sangeros conflict european de dupa al doilea razboi mondial Momcilo", nota, in urma cu sapte ani, bbc.co.uk.

"Acuzatiile se refera la primul an al conflictului. Insa, de-a lungul anilor 90, Krajisnik a reprezentat latura dura si intrasigenta a politicii nationaliste. Deseori, vocea sa era mai stridenta chiar decat cea a lui Karadjici insusi si a devenit cunoscut oprintre mediatorii internationlai drept "dl. Nu". A participat la conferinta de la Dayton, la sfarstitul anului 1995, si s-a opus semnarii tratatelor de pace. Insa putine ar fi putut face pentru a-l opri pe Slobodan Milosevici, pe atunci presedintele Iugoslaviei si lider suprem al sarbilor, care era pregatit sa semneze o intelegere. A fost o supriza pentru toata lumea, ca, indata dupa incheierea razboiului, Kajisnik nu a fost printre cei acuzati de crime de razboi", mai scrie BBC.

Momcilo Krajisnik a fost achitat de acuzatiile de genocid si complicitate la genocid intrucat, potrivit judecatorilor, "nu exista probe ca ar fi intentionat sa distruga integral sau partial comunitati etnice sau religioase".

In 2009, sentinta lui Krajisnik a fost scurtata la 20 de ani de inchisoare. Fostul presedinte al Adunarii Parlamentare a sarbilor bosniaci s-a comportat "bine" in timpul detentiei, "a demonstrat ca se poate reabilita, ceea ce a contribuit la decizia eliberarii", se arata intr-un document al presedintelui Curtii, Theodor Meron, citat de Reuters.