Un tribunal german a condamnat luni un cuplu de agenti secreti ai Rusiei la inchisoare cu executare intr-un dosar de spionaj, prezentat in Germania ca fiind cel mai grav de la sfrasitul celui de-al doilea Razboi Mondial, scrie AFP.

Curtea regionala superioara din Stuttgart i-a declarat vinovati pe cei doi de spionaj in favoarea KGB-ului, serviciile de informatii externe ale URSS, si a succesorului sau SVR.

Cei doi acuzati, prezentati sub o falsa identitate ca Andreas si Heidrun Anschlag (care inseamna "atentat" in germana), au fost condamnati la sase si jumatate si, respectiv, cinci ani si jumatate de inchisoare.

Barbatul si femeia, de nationalitate rusa, potrivit avocatului lor, s-au instalat, in urma cu peste 20 de ani, gratie unor documente false austriece, in Germania, unde au dus o viata banala, pentru a-si ascunde munca lor de agenti secreti.

Cei doi spioni se instalasera in Germania de Vest in 1988, atunci cand SVR se numea inca KGB iar Zidul Berlinului nu cazuse inca.

In viata de zi cu zi, Andreas Anschlag facea studii de inginerie si lucra pentru industria auto, in timp ce sotia sa Heidrun era casnica.

Cei doi colectau informatii despre strategiile militare si politice ale Uniunii Europene si NATO, pe care le obtineau in special gratie unui contact in cadrul ministerului olandez al Afacerilor Externe.

Documentele erau depuse intr-o cutie cu scrisori abandonate sau sub copaci si erau recuperate de angajatii consulatului general al Rusiei la Bonn, fosta capitala a Germaniei de Vest.

Printre mijloacele de comunicare cu superiorii din Rusia figurau un radio cu unde scurte, un telefon pe satelit pentru transmiterea de mesaje text si internetul, in special Youtube, unde postau comentarii.

Au fost arestati in octombrie 2011, dupa ce politia a surprins o femeie care asculta mesaje criptate pe un emitator.

Informatiile interne germane au inceput sa vizeze cuplul dupa ce FBI-ul american a descoperit o retea de agenti SVR pe teritoriul american.

Potrivit parchetului, cei doi primeau pentru informatiile livrate peste 100.000 de euro pe an.

La acea vreme, unul dintre agentii aflati in slujba KGB la Dresda era actualul presedinte al Rusiei, Vladimir Putin.