Fostul consultant al Agentiei Nationale de Securitate Americane, Edward Snowden, a aplicat pentru azil politic in Norvegia, a declarat ministrul de externe norvegian marti, potrivit Reuters. Wikileaks precizase ca Snowden a trimis cereri de azil politic in 21 tari, printre care China, Franta, Venezuela, Irlanda, Rusia.

UPDATE Kremlinul a anuntat ca Snowden si-a retras cererea de azil politic pe care o aplicase Rusiei, in urma conditiilor impuse de Rusia, relateaza BBC.

Moscova i-a cerut lui Snowden sa inceteze orice actiune "anti-americana".

Intrebat daca Snowden a cerut azil politic in Norvegia, ministrul Frode Andersen a declarat: "Pot confirma asta. Am primit o cerere pentru azil politic, prin faz, la ambasada noastra din Moscova, luni dupa-amiaza".

"Este probabil de la el si se pare ca este semnata de el, insa nu avem cum verifica asta," a spus el.

Purtatorul de cuvant a refuzat sa dea detalii legate de scrisoarea primita sau de locul de unde a fost trimis faxul.

Snowden, aflat la originea dezvaluirilor despre programele americane de interceptare a comunicatiilor, a formulat o cerere de azil politic in Rusia, anuntau luni surse oficiale.

Vladimir Putin a declarat ca autoritatile ruse nu il vor preda pe Edward Snowden daca acesta va alege sa ramana pe teritoriul rus. "Rusia nu preda niciodata pe nimeni. Dar, daca doreste sa ramana pe teritoriul Rusiei, domnul Edward Snowden trebuie sa renunte la activitatile care ii afecteaza pe partenerii nostri americani", a declarat Vladimir Putin, citeaza Mediafax.

Presedintele rus, Vladimir Putin, si omologul sau american, Barack Obama, le-au incredintat directorilor FSB si FBI sarcinile de solutionare a cazului Edward Snowden, fostul consultant al NSA care se afla in zona de tranzit a aeroportului din Moscova, anunta un oficial rus, citat de AFP. "Au cerut directorului FSB, Aleksandr Bortnikov, si directorului FBI, Robert Mueller, sa fie in contact permament pentru gasirea solutiilor", a declarat Nikolai Patusev, directorul Consiliului rus de Securitate, citat de postul Rossia 24.