Cautarea de informatii despre alte tari nu este "neobisnuita", a afirmat luni secretarul american de stat John Kerry, in plina controversa legata de programul de spionaj al NSA, care ar fi vizat institutii ale Uniunii Europene si milioane de cetateni de pe batranul continent, scrie AFP.

Intr-o inalnire cu omologul sau european Catherine Ashton, seful diplomatiei americane a refuzat sa faca un comentariu direct asupra controversei declansate de acuzatiile de spionaj la adresa Agentiei Nationale de Securitate din America (NSA).

"Lady Ashton a evocat-o (aceasta chestiune, n.r.) cu mine, astazi, si am convenit sa ramane in contact. Am acceptat sa incerc sa descopar exact despre ce este vorba si ii voi impartasi concluziile mele", a declarat Kerry, in fata presei.

"As spune ca fiecare tara din lume care este implicata in afaceri internationale, securitatea nationala, exercita numeroase activitati pentru a isi proteja securitatea nationala si si toate tipurile de informatii care pot contribui la aceasta", a adaugat el.

"Tot ce stiu este ca acest lucru nu este neobisnuit pentru un mare numar de tari", a mentionat seful diplomatiei americane.

Kerry a discutat cu Ashton in marja unei reuniuni a ministrilor Afacerilor externe din Asia-Pacific organizata la Brunei, un mic sultanat situat pe insula Borneo.

UPDATE Presedintele francez Francois Hollande a cerut luni Statelor Unite sa inceteze "imediat" spionajul fata de Uniunea Europeana, subliniind ca Franta nu poate "sa accepte acest tip de comportament".

"Nu putem sa acceptam acest tip de comportament intre parteneri si aliati", a declarat Hollande. "Cerem ca acest lucru sa inceteze imediat", a adaugat el, in marja unei vizite la Lorient (vest).

"Nu putem sa avem negocieri sau tranzactii in toate domeniile decat daca obtinem garantii, pentru Franta dar si pentru toate Uniunea Europeana", a mentionat acesta, facand aluzie la negocierile de liber-schimb care ar urma sa inceapa in iulie intre SUA si UE asupra unei zone de liber-schimb transtlantic.

UPDATE 2 Germania: In cazul in care acuzatiile se confirma, vom spune clar ca este inacceptabil sa plantezi microfoane prietenilor - comportament specific Razboiului Rece

Guvernul german a declarat luni ca in cazul in care acuzatiile de spionaj asupra Uniunii Europene se confirma, acesta ar fi un comportament inacceptabil, specific Razboiului Rece, intre parteneri care au nevoie de incredere reciproca pentru a crea un noua zona comerciala transatlantica, transmite Reuters.

"In cazul in care se confirma ca reprezentantele diplomatice ale Uniunii Europene si tari europene individuale au fost spionate, vom spune in mod clar ca sa plantezi microfoane prietenilor este inacceptabil", a declarat purtatorul de cuvant al cancelarului Angela Merkel, Steffen Seibert. "Nu mai suntem in timpul Razboiului Rece", a declarat reprezentantul Guvernului de la Berlin.

Germania vrea un acord de liber schimb intre Uniune Europeana si S.U.A. care ar stimula cresterea economica si crearea de locuri de munca, a declarat Seibert, subliniind insa ca "increderea reciproca este necesara pentru a ajunge la un acord."

In documente secrete ale National Security Agency (NSA), invocate de publicatia Spiegel, "NSA indica Republica Federala ca tinta de atac". "Germania e la fel de tare supravegheata ca Irak-ul, China sau Arabia Saudita¬, dezvaluie publicatia numita. Opozitia germana cere guvernului clarificari si luare de pozitie in acest scandal al interceptarilor. Dar si multi europarlamentari sunt revoltati. Astfel de practici aduc mai mult cu cele ale unui Razboi Rece, decat cu relatii bazate pe incredere, ca intre aliati.

Europenii au cerut explicatii legate de programul american de spionaj, care ar fi vizat institutiile UE si milioane de cetateni europeni, in timp ce cotidianul britanic The Guardian scria, duminica, ca Franta, Italia si Grecia figurau printre cele 38 de "tinte" supravegheate de agentia americana.

In urma scandalului declansat de dezvalurile fostului consultant american al NSA Edward Snowden, Bruxellesul a avertizat cu posibile consecinte asupra negocierilor privind o zona de liber schimb transatlantica.

"Intre parteneri nu se spioneaza", afirmase duminica, la Luxemburg, comisarul european pentru Justitie, Viviane Reding.

"Nu putem negocia o mare piata transatlantica daca exista cea mai mica indoiala ca partenerii nostri ne intercepteaza din birourile negociatorilor europeni", a spus ea.

Saptamanalul germanic Der Spiegel a afirmat ieri ca Prism, programul de spionaj al NSA, a vizat institutiile Uniunii Europene.

Der Spiegel isi fondeaza acuzatiile pe documente confidentiale pe care le-a putut consulta gratie lui Snowden.

Potrivit sursei citate, programul era constituit nu doar din microfoane instalate in cladirea UE din Washington, dar si din infiltrari in retea care permiteau citirea mailurilor si a documentelor interne. Reprezentanta UE de la ONU era supravegheata de aceeasi maniera.