Europenii au cerut duminica explicatii referitoare la programul de spionaj american care ar fi vizat institutiile Uniunii Europene, potrivit celor mai recente dezvaluiri facute in aceasta afacere, cu potential de a afecta relatiile transatlantice, scrie AFP.

Programul de interceptari a Agentiei Nationale de Securitate a SUA (NSA) a vizat si UE, a relatat revista germana Der Spiegel duminica, care isi bazeaza acuatiile pe documente confidentiale, la care a avut acces si partial gratie lui Edward Snowden, fostul consultant NSA, aflat la originea acestui imens scandal referitor la programul numit PRISM.

Comisarul european Viviane Reding a pus in garda Washington-ul vizavi de posibile consecinte asupra unui acord de liber schimb in cazul in care se confirma acuzatiile de spionaj. "Intre parteneri nu se spioneaza! Nu poti negocia pe tema unei piete transatlatince daca exista cea mai mica indoiala ca partenerii nostri indreapta interceptari inspre birourile negociatorilor europeni", a declarat Reding in timpul unei intalnir cu cetatenii din Luxemburg. "Americanii trebuie sa indeparteze aceste indoieli rapid".

"Am contatctat imediat autoritatile americane la Washginton si la Bruxelles si le-am confruntat cu informatiile din presa. Ne-au spus ca vor verifica exactitatea informatiilor publicate ieri si ca vor reveni", a anuntat Comisia Europeana duminica intr-un comunicat.

La Berlin, ministrul Justitiei a reclamat de asemenea aceste dezvaluiri. "Trebuie ca partea americana sa ne explice imediat si in detaliu daca aceste informatii din presa referitoare la interceptarile clandestine total disproportionate din partea SUA in Uniunea Europeana sunt exacte sau nu", a declarat Sabine Leutheusser-Schnarrenberger intr-un comunicat.

Inca de sambata seara, presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a declarat ca "daca acest lucru se confirma, avem de-a face cu un imens scandal". "Acest lucru ar dauna considerabil relatiilor intre UE si SUA".

La Paris, seful Partidului Socialist (PS, aflat la putere), Harlem Desir, a calificat drept "inacceptabil" un spionaj american daca acesta se confirma, in timp ce un responsabil din Partidul de stanga, Jean-Luc Melenchon, a cerut "oprirea imediata a negocierilor" comerciale intre UE si SUA, care tocmai au fost lansate.

Aflat in Africa de Sud, unde il insoteste pe Barack Obama, consilerul adjunct in Securitatea Nationala, Ben Rhodes, s-a rezumat la a spune ca europenii se afla printre "aliatii cei mai apropiati" al SUA in materie de servicii de informatii si a refuzat alte comentarii.

Intr-unul dintre documentele citate de Der Spiegel, datat in septembrie 2010 si clasat "strict confidential", NSA descrie modul in care spioneaza Ambasada UE la Washington.

Este vorba nu doar despre microfoane instalate in cladire, ci si despre o infiltrare in reteaua informatica, permitandu-i sa citeasca e-mailuri si documente interne.

Reprezentanta UE la ONU era supravegheata in acelasi fel, tot potrivit acestor documente, in care europenii sunt desemnati in mod explicit ca "tinte de atacat".

NSA si-a extins operatiunile pana la Bruxelles. In urma cu "peste cinci ani", scrie Der Spiegel, experti in securitate din cadrul UE au descoperit un sistem de ascultare a retelei telefonice si de Internet a cladirii Justus-Lipsius, principalul sediu al Consiliului UE, care ajungea pana la cartierul general al NATO, la periferia Bruxelles-ului.

In 2003, UE a confirmat descoperirea unui sistem de ascultare telefonica a birourilor mai multor tari, intre care Franta si Germania.

Insa este dificil sa se afle daca este vorba despre acest caz despre care scrie Der Spiegel.