Fostul presedinte american Ronald Reagan a fost atat de impresionat de dezvaluirile socante facute de generalul-locotenent Ion Mihai Pacepa - autor al volumului "Dezinformarea" - incat si-a schimbat politica externa fata de Romania, stat comunist cheie pentru SUA, realizand faptul ca a fost vorba de o dezinformare care l-a indus in eroare pe predecesorul sau Jimmy Carter, relateaza sambata WND-TV, citat de Agerpres.

Ronald ReaganFoto: Agerpres

Republicanul Frank Wolf, in prezent la cel de-al 17-lea mandat in Congres, a lucrat cu Reagan in timpul Razboiului Rece. Intr-un interviu acordat in exclusivitate pentru WND-TV, Frank Wolf a amintit de o intrevedere pe care el, senatorul Jesse Helms si alti cativa au avut-o cu presedintele Reagan si in cursul careia au discutat conditiile din Romania comunista.

Inainte de a fugi in SUA, in 1978, Pacepa a fost seful serviciilor romane de informatii externe si mana dreapta a dictatorului roman. La auzul dezertarii lui Pacepa, Ceausescu a facut o criza de nervi si a dat ordin ca Pacepa sa fie urmarit in America si ucis.

La sfarsitul anilor '70, inainte ca Pacepa sa faca dezvaluiri, presedintele Carter il aprecia pe Ceausescu ca fiind mai mult un moderat, luminat, tipul de pro-occidental comunist, "cu care se puteau face afaceri", in contrast cu "aripa dura" de la Moscova. Carter era convins ca a ajuta aceasta tara independenta era un pas crucial catre dezmembrarea URSS. Dupa alegerea lui Reagan, chiar si propriii consilieri pe politica externa erau divizati, unii considerand ca Romania era o tara moderata cu care SUA "puteau lucra" impotriva Moscovei, mai spune Wolf.

Totusi, dupa cum o dovedesc dezvaluirile socante facute de Pacepa in "Orizonturi Rosii", "moderatul" Ceausescu era o mare minciuna, un viclean calculat, fiind vorba de o campanie de "dezinformare" creata in mod expres pentru a-i pacali pe americanii creduli.

In realitate, dupa a declarat Frank Wolf pentru WND, viata in Romania "era mai intunecata decat la Moscova". Reagan a gasit dezvaluirile facute de Pacepa atat de fascinante si de convingatoare incat si-a schimbat politica fata de Romania la numai o zi dupa ce a primit un exemplar din "Orizonturi Rosii", volum la care s-a referit drept "cartea sa de capatai in ceea ce priveste dictatorii".

Citind la WND-TV din jurnalul lui Ronald Reagan, Wolf a citat din fostul presedinte american care reflecta asupra presupusei "moderatii" a Romaniei: "Aparent este un fals (...) si incalcarile drepturilor omului sunt mai grave decat in Uniunea Sovietica", scria Ronald Reagan in jurnal.