Ziua anexarii Basarabiei la fosta URSS, 28 iunie 1940, a fost marcata si in acest an diferit la Chisinau. Unii manifestanti au considerat-o zi de doliu, in timp ce altii au serbat eliberarea Moldovei de sub ocupatia romana, relateaza Agerpres.

Schimbul de replici dintre cele doua tabere a inceput vineri dimineata in parlament, unde opozitia comunista i-a felicitat pe cetateni cu "eliberarea", in timp ce deputatii liberali au condamnat atacul fostei URSS asupra actualului teritoriu al Republicii Moldova, care, potrivit acestora, a adus doar saracie, deportari si rusificare.

Doua manifestatii de comemorare a zilei de 28 iunie au avut loc in centrul Chisinaului. Prima a fost organizata de Partidul Liberal, ai carui membri au depus flori la piatra comemorativa instalata in Piata Marii Adunarii Nationale si au inaugurat o expozitie de tablouri dedicate victimelor deportarilor.

Un alt mars de doliu a fost organizat de Consiliul Unirii. Cateva sute de membri au marsaluit in centrul Chisinaului, scandand lozinci pro-unioniste si impotriva Federatiei Ruse. Manifestantii considera aceasta data o zi neagra in calendar, care a avut consecinte extrem de negative asupra acestui teritoriu, precum deportarile, foametea si colectivizarea fortata. In fata Academiei de Stiinte a Moldovei, participantii au tinut un moment de reculegere, au cantat cantece patriotice, iar mai apoi au dat citire unei rezolutii intitulate "Rezolutia din 28 iunie 2013". Printre cele 11 puncte ale documentului se regaseste si cererea catre autoritati de a obtine retragerea imediata si neconditionata a trupelor Armatei a 14-a din Transnistria, precum si declararea vicepremierului rus Dmitri Rogozin persona non grata in Republica Moldova.

In timpul actiunii, cativa manifestanti au dat foc unor portrete ale vicepremierului rus Dmitri Rogozin, reprezentantul Kremlinului in Transnistria, care a facut mai multe declaratii controversate in privinta Republicii Moldova. De asemenea, un sobor de preoti a sfintit locul unde la 9 mai Rogozin a sustinut un discurs la Chisinau.

In cadrul unei actiuni organizate de comunisti la Monumentul luptatorilor pentru puterea sovietica, ziua de 28 iunie a fost declarat drept zi de eliberare de sub ocupatia romana, iar vorbitorii au elogiat dezvoltarea Republicii Moldova in timpul perioadei sovietice.

Actualul teritoriu al Republicii Moldova, inclusiv doua regiuni de la nord si sud care in prezent sunt parti componente ale Ucrainei, au fost anexate de catre fosta URSS la 28 iunie 1940, in urma unei intelegeri secrete din cadrul Pactului Ribbentrop-Molotov.

La 24 iunie 2010, liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, care detinea la acea vreme functia de presedinte interimar al Republicii Moldova, a decretat 28 iunie zi a ocupatiei sovietice si a comemorarii victimelor regimului totalitar comunist. Curtea Constitutionala a anulat insa decretul, dupa ce acesta a fost contestat de opozitia comunista.