Baraje rutiere, baricade incendiate, ambuteiaje enorme, ciocniri cu politia: studentii chilieni si-au radicalizat miercuri miscarea de protest pentru a cere o reforma profunda a invatamantului, una dintre temele campaniei prezidentiale din noiembrie, scrie AFP.

Aproximativ 30 de baricade au fost ridicate in primele ore ale diminetii in jurul liceelor si universitatilor din Santiago, provocand enorme ambuteiaje pe strazile capitalei cu sase milioane de locuitori.

Incidentele cele mai grave s-au produs in apropiere de Universitatea chile, unde manifestanti cu cagule s-au confruntat cu fortele de ordine, care au recurs la gaze lacrimogene si tunuri de apa.

Manifestantii au distrus mobilierul public si au aruncat cu sute de cocktailuri Molotov.

Un mars de protest a adunat aproape 100.000 de manifestanti in centrul Santiago, potrivit organizatorilor. Aproximativ o suta de persoane au fost arestate.

Acesta este al saselea mars de protest organizat de la inceputul anului pentru a protesta impotriva sistemului de educatie mostenit din perioada dictaturii lui Augusto Pinochet (1973-1990).

Studentii chilieni cer guvernului lui Sebastian Pinera (primul presedinte de dreapta de la finele dictaturii) o reforma a sistemului educativ, scump si ineficient, in opinia lor.

Manifestatiile de miercuri au fost sustinute de sindicatele din sectoarele portuar si minier, care au blocat intrarile in mai multe mine importante de cupru.