Guvernul ecuadorian a dezmintit miercuri ca i-ar fi furnizat fostului consultant al Agentiei de securitate nationala americana (NSA) Edward Snowden, cautat de Statele Unite care i-au anulat pasaportul, un document pentru a ii permite sa calatoreasca de la Hong Kong in Rusia, potrivit Mediafax.

"Aceasta nu este adevărat, nu are niciun paşaport, niciun document care să fi fost dat de vreun consulat ecuadorian", a declarat pentru jurnalişti ministrul interimar al Relaţiilor externe, Galo Galarza, contrazicând ceea ce a declarat fondatorul site-ului Wikileaks, Julian Assange, căruia Ecuadorul i-a acordat azil politic.

"Nu are niciun document emis de Ecuador, precum un paşaport sau un permis de refugiat aşa cum a fost evocat", a adăugat Galarza, în timp ce minstrul tutelar se află în turneu în Asia.

Presupusa predare a unui document de acest tip a fost anunţată luni de către Assange, aflat de asemenea în vizorul Statelor Unite şi refugiat de un an la ambasada Ecuadorului de la Londra.

"Pentru a părăsi Hong Kong (duminică), Snowden a obţinut din partea guvernului ecuadorian documente de trecere pentru refugiaţi", declarase Assange în cadrul unei conferinţe de presă telefonice de la Londra, adăugând că procesul pentru obţinerea azilului include "mai multe etape".

Wikileaks a anunţat duminică faptul că l-a ajutat pe fostul consultant american să ajungă într-un loc sigur. Aflat la originea dezvăluirii unui vast program de supraveghere telefonică şi electronică de către Statele Unite, Snowden a părăsit Hong Kong pentru Rusia, unde se află în prezent, în zona de tranzit a aeroportului din Moscova.

Statele Unite, care i-au anulat paşaportul şi l-au inculpat pentru spionaj, solicită extrădarea sa. Tânărul a depus cereri de azil politic în Islanda şi Ecuador, însă examinarea acestor cereri poate dura mai multe săptămâni.