Papa Francisc a infiintat o comisie speciala care va revizui activitatile Bancii Vaticanului, umbrita de scandaluri, pentru a se asigura ca isi desfasoara activitatea in "armonie" cu misiunea Bisericii Catolice, a anuntat miercuri Vaticanul.

Comisia, formata din 5 membri - patru prelati si o profesoara de la Harvard, este pana in prezent cea mai curajoasa miscare facuta de noul Papa, de a face ordine intr-o institutie care a reprezentat o rusine pentru Vatican timp de decenii, scrie Reuters.

Institutul pentru Lucrarile de Religie (IOR), numele oficial al Bancii, a fost de-a lungul timpului acuzat ca nu a indeplinit standardele internationale de transparenta legate de spalarea de bani si evaziunea fiscala.

Comisia va avea puteri totale pentru obtinerea tuturor documentelor si datelor necesare.

Papa Francisc a dat semne clare ca vrea ca operatiunile bisericii sa scape de imgaginea de "privilegiata", iar noul presedinte al IOR, Ernst von Freyberg, a inceput sa revizuiasca toate conturile si activitatile.

In prezent, magistratii desfasoare o ancheta la adresa bancii, pentru suspiciunea de spalare de bani, acuzatie pe care Vaticanul o neaga.