Noi revolte s-au soldat cu 27 de morti, miercuri dimineata, in regiunea chineza majoritar musulmana Xinjiang (nord-vest), a anuntat agentia China Noua, preluata de AFP.

17 persoane au fost ucise - noua politisti si gardieni si opt civili - inainte ca politia politia sa deschida focul si sa ucida zece protestatari, a afirmat un oficial, sub acoperirea anonimatului, pentru agentia oficiala chineza.

Miercuri, in jurul orei 06,00 (22,00 GMT, marti), "protestatari inarmati cu cutite au atacat posturile de politie si cladirea guvernului local" din orasul Lukqun, situat la circa 250 km sud-est de capitala regionala Urumqi.

Acestia au "injunghiat oameni si au dat foc la masinile politiei", adauga agentia oficiala, care citeaza responsabili ai Partidului Comunist Chinez (PCC).

Trei persoane au fost arestate si politia ii cauta in prezent pe ceilalti protestatari, adauga China Noua, fara a le preciza numarul.

Aceste noi revolte intervin dupa confruntarile armate soldate cu 21 de morti, dintre care sase politisti, de la jumatatea lunii martie, intre "separatistii" minoritatii uigure, populatia turcofona musulmana din Xinjiang, si politisti, potrivit versiunii oficiale chineze.

Xinjiang este afectata regulat de tulburari din cauza puternicelor tensiuni intre Han, etnia ultra-majoritara in China, si uiguri, invariabil acuzati de terorism si separatism de autoritati.

Cele mai grave confruntari dintre etniile han si uigura s-au produs in iulie 2009 la Urumqi, cand au murit circa 200 de oameni.

Autoritatile au intarit prezenta fortelor de securitate intr-o regiune deja puternic militarizata.