Presedintele american Barack Obama a prezentat marti un plan vast pentru combaterea incalzirii climatice, promitand sa abordeze emisiile de gaze cu efect de sera produse de centralele pe carbune, relateaza AFP. Initiativa a fost salutata de grupurile de aparare a mediului, care il considera credibil insa subliniaza ca batalia este departe de a fi castigata, precum si de Comisia Europeana.

Acesta a promis, de asemenea, sa promoveze in schimb surse de energie curata si sa actioneze pentru a proteja mai bine americanii de efectele incalzirii.

"Aplaud noile masuri anuntate de presedintele Obama pentru a ajuta la rezolvarea crizei climatice, in special decizia de a limtia poluarea carbonica a tuturor centralelor electrice", scrie pe blogul sau laureatul Premiului Nobel pentru Pace in 2007 pentru lupta impotriva incalzirii climatice, fostul vicepresedinte american Al Gore, care considera ca este "cel mai bun discure pe probleme climatice sustinut de un presedinte".

Conform Casei Albe, acest plan de actiune ar trebui sa permita Statelor Unite sa atinga angajamentul presedintelui din 2009 de a reduce, pana in 2020, emisiile de gaze cu efect de sera cu 17% in raport cu nivelul lor din 2005, potrivit AFP, citat de Mediafax.

"Americanii, din toata tara, platesc deja pretul lipsei de actiune" fata de incalzirea globala, a continuat Obama, subliniind ca 2012 a fost anul cel mai cald inregistrat vreodata in Statele Unite.

"Intrebarea este daca avem curajul sa actionam inainte de a fi prea tarziu iar modul in care vom raspunde va avea un impact profund asupra lumii pe care o lasam...copiilor nostri si nepotilor nostri", a adaugat el.

"In calitate de presedinte, in calitate de tata si in calitate de american, sunt aici pentru a va spune ca trebuie sa actionam", a continuat acesta intr-un discurs pronuntat in aer liber la Universitatea Georgetown.

Obama a declarat ca nu are niciun fel de ingaduinta pentru cei care neaga realitatea schimbarii climatice, printre care multi din Congres care pun la indoiala constatarea stiintifica conform careia emisiile de dioxid de carbon (CO2) provenite din activitatile umane contribuie la o incalzire periculoasa a planetei.

Presedintele a ordonat Agentiei pentru protectia mediului (EPA) sa lucreze indeaproape cu statele, industria si alte parti implicate pentru a stabili norme de poluare cu gaz carbonic pentru centralele cu carbune.

Grupurile de protectia mediului au salutat initiativa lui Obama.

"Cu aceasta strategie nationala, presedintele Obama repune problema climatului pe ordinea de zi (...) in timp ce incalzirea climatica afecteaza intreaga societate si solicita o actiune extinsa", a apreciat Andrew Steer de la ONG-ul World Resources Institute.