Uniunea Europeana a recomandat marti deschiderea negocierilor cu Serbia in vederea aderarii, o perspectiva care a devenit posibila dupa recentul acord privind normalizarea relatiilor cu Kosovo, a anuntat comisarul insarcinat cu Extinderea, Stefan Fule, citat de AFP.

Aceasta recomandare va fi supusa aprobarii sefilor de stat si de guvern ai UE, care vor lua decizia oficiala in cadrul summitului de joi si vineri, la Bruxelles.

Acestia vor trebui apoi sa decida o data pentru deschiderea negocierilor, care ar putea fi sfarsitul acestui an sau inceputul lui 2014, potrivit unor surse diplomatice.

Liderii europeni s-ar putea pronunta de asemenea si pentru deschiderea, in paralel, a negocierilor pentru incheierea unui "acor de asociere si stabilizare" cu Kosovo, fosta provincie sarba care si-a proclamat independenta in 2008. Acest acord este considerat o prima etapa in vederea unei eventuale candidaturi la UE.

Aceasta dubla decizie a devenit posibila dupa recenta semnare, sub egida UE, a unui acord de normalizare a relatiilor dintre Belgrad si Pristina, dupa luni de dificile si intense negocieri.

"Serbia a facut tot ce era necesar pentru a deveni un membru al familiei europene", a reactionat presedintele sarb, Tomislav Nikolic. "Sunt convins ca UE va oferi Serbiei o sansa istorica" de a adera "cu demnitate", a adaugat el.

Serbia ar urma sa beneficieze de deschiderea oficiala a negocierilor de aderare cu trei zile inainte ca vecina sa, Croatia, sa devina al 28-lea membru al familiei europene, in 1 iulie.