Vladimir Putin a risipit misterul din jurului lui Edward Snowden, fostul consultant al NSA cautat de Statele Unite, anuntand ca acesta se afla in continuare in zona de tranzit a unui aeroport moscovit si ca Rusia nu-l va extrada in SUA.

"Snowden a ajuns intr-adevar in Moscova. Pentru noi, a fost total neasteptat", a anuntat presedintele rus, citat de AFP.

Americanul, in varsta de 29 de ani, aflat la originea dezvaluirilor legate de spionajul practicat de Agentia Nationala americana de Securitate (NSA) asupra comunicatiilor telefonice si prin internet, era invizibil de duminica, ziua in care presa scrisese ca a parasit Hong Kong cu destinatia Moscova.

"A ajuns in calitate de pasager in zona de tranzit si, ca atare, nu are nevoie de viza sau de alte documente", a spus Putin, intr-o conferinta de presa sustinuta la Turku, in Finlanda.

Presedintele rus a subliniat insa ca Rusia nu are niciun acord de extradare cu Statele Unite.

Este "un om liber. Cu cat mai repede isi va alege destinatia finala, cu atat va fi mai bine si pentru noi si pentru el", a mentionat Putin, excluzand orice masura impotriva lui Snowden, in conditiile in care relatiile Washingtonul s-au tensionat puternic pe marginea acestui subiect.

Duminica, zvonurile s-au multiplicat asupra faptului ca americanul, care se refugiase in Hong Kong in 20 mai, ar fi ajuns pe aeroportul Sheremetievo din Moscova cu o cursa Aeroflot. Acesta nu fusese vazut de nimeni si nu exista o confirmare oficiala a prezentei sale in Rusia.

Luni, secretarul american de stat John Kerry amenintase China si Rusia cu consecinte asupra relatiilor bilaterale, considerand "foarte dezamagitor" faptul ca fostul consultant a putut calatori de la Hong Kong la Moscova.

"Toate acuzatiile impotriva Rusiei sunt un delir si prostii", a afirmat Putin sustinand ca serviciile sale nu au lucrat niciodata si nu vor lucra cu Snowden.