Fostul consultant al CIA Edward Snowden, autorul dezvaluirilor legate de supravegherea electronica practicata de Statele Unite, prezinta un mare interes pentru serviciile secrete rusesti, care, fara indoiala, l-au si interogat deja, afirma, luni, mai multi experti din Moscova, citati de AFP.

"Serviciile rusesti de spionaj si contraspionaj au multe intrebari de pus unei persoane atat de informate. Nu am nicio indoiala ca acest lucru va fi facut", declarase duminica seara, pentru agentia Interfax, o sursa din serviciile rusesti de securitate.

"Sunt sigur ca Snowden va avea o seara plina si o noapte fara somn", a adaugat aceasta sursa, in conditiile in care americanul, pus sub acuzare pentru spionaj de catre Statele Unite, care cer extradarea sa, se afla aparent intr-o zona de tranzit a aeroportului moscovit Sheremetievo, de unde va pleca luni spre Cuba si apoi spre Ecuador.

"Snowden prezinta un mare interes pentru FSB (serviciul secret rusesc, fost KGB). El poate oferi informatii asupra aspectelor tehnice ale interceptarii datelor", a spus la randul sau expertul in chestiuni de securitate Pavel Felgenhauer.

"Un debriefing in prezenta specialistilor tehnici va lua mult timp", a precizat Felgenhauer, pentru AFP, apreciind ca discutiile acestuia cu serviciile secrete rusesti se vor putea derula si in viitoarele tari-gazda ale lui Snowden.

Ajuns duminica la Moscova, din Honk Kong, unde se refugiase in 20 mai si de unde si-a publicat dezvaluirile, Snowden ar urma sa paraseasca Moscova cu destinatia Havana la ora 14,05 (10,05 GMT) cu un zbor al companiei rusesti Aeroflot.

Acuzat de spionaj de Statele Unite, Snowden a cerut azil politic in Ecuador.