Presedintele Braziliei, Dilma Rousseff, confruntata cu proteste sociale istorice, a promis vineri ca va primi "liderii manifestatiilor" si ca va realiza un "mare pact pentru ameliorarea serviciilor publice", intr-un discurs solemn adresat natiunii, informeaza AFP.

"Vreau sa repet faptul ca guvernul meu asculta vocile democratice care reclama schimbarea", a declarat Rousseff la 24 de ore dupa ce manifestatiile marcate de violente au scos in strada 1,2 milioane de brazilieni, intr-o interventie de 10 minute retransmisa de radiourile si televiziunile din tara.

Ea a avertizat insa ca nu va tolera ca o "minoritate violenta si autoritara sa strice o miscare democratica si pasnica", distrugand "patrimoniul public si privat". "Voi invita guvernatorii, primarii principalelor orase sa formeze un mare pact in jurul ameliorarii serviciilor publice", a spus ea.

Presedinta a dat ca exemplu "transporturile in comun de calitate si la tarife corecte", sanatatea, educatia, in favoarea carora si-a reiterat dorinta de a consacra 100% din veniturile petroliere ale tarii, un proiect paralizat de puternicele blocaje politice.

Referitor la sanatate, Rousseff a declarat si ca mii de medici vor fi adusi din afara tarii pentru imbunatatirea sistemului.

Ea a spus si ca in urma noului plan pe care il va dezvolta pentru transportul public toate veniturile vor fi folosite in educatie.

Rousseff a promis ca se va intalni cu liderii manifestatiilor pasnice, cu reprezentatii organizatiilor de tineret, sindicatelor, miscarilor de muncitori, asociatiilor populare". "Avem nevoie de contributia lor, de energia si creativiatea lor, de viziunea lor de viitor si de capacitatea lor de a readuce in discutie erorile trecutului si prezentului".

Promitand ca Brazilia va reusi "o mare Cupa Mondiala la fotbal", ea a raspuns criticilor manifestantilor referitoare la cheltuielile uriase in vederea organizarii Mondialului de anul viitor. "Vreau sa clarific faptul ca banii cheltuiti pentru stadioane de catre guvern vor fi rambusate corespunzator de intreprinderile si guvernele statelor care le vor explora in viitor," a spus ea.

In timp ce sefa statului vorbea, in circa 30 de orase au avut loc manifestatii, mai slabe decat cele de vineri, desi la Rio, Sao Paulo si Porto Alegre acestia au blocat importante artere urbane la ore de varf, provocand ambuteiaje de amploare uriasa.

La Valparaiso de Goias (centru), cel putin 10 autobuze au fost arse si au avut loc ciocniri cu politia.

Manifestatiile au umbrit Cupa Confederatiilor la fotbal, considerata repetitie pentru Cupa Mondiala din 2014, care se disputa in tara pana pe 30 iunie.

Miscarea pentru gratuitatea transportului in comun, MPL, la Sao Paulo, unul dintre varfurile de lance ale revoltei sociale, a anuntat ca nu va mai face apel la manifestatii in ora, dupa scaderea pretului. "Obiectivul final a fost realizat", a spus la televiziune unul dintre liderii MPL.

Insa apelurile pentru a se iesi in strada continua pe retelele de socializare.