Rusia si China au semnat vineri un acord privind majorarea livrarilor de petrol rusesc catre Beijing, in valoare de 270 miliarde dolari pe 25 de ani, scrie AFP.

Acordul a fost incheiat intre companiile publice Rosneft (Rusia) si CNPC (China), in prezenta presedintelui Vladimir Putin, in cadrul Forumului economic de la Sankt Petersburg.

In cursul diminetii, seful grupului rusesc, Igor Setcin, afirmase ca acest imens contract se refera la livrarea a 365 de milioane de tone, respectiv aproape 15 milioane de tone pe an, in medie, si ca livrarile ar putea incepe din acest an.

Acordul de principiu fusese anuntat in martie cu ocazia unei vizite a presedintelui chinez Xi Jinping la Moscova.

Ca numeroase alte grupuri rusesti, Rosneft incearca sa-si intareasca legaturile comerciale cu China in momentul in care principalii parteneri comerciali din Europa sufera efectele crizei economice.

Documentul face parte dintr-o serie de acorduri incheiata in cadrul forumului economic international de la Sankt Petersburg in domeniul hidrocarburilor, care asigura peste jumatate din veniturile bugetului federal rus.

Contractul are si o consecinta de o mare importanta simbolica: sparge monopolul Gazprom asupra exporturilor de gaze.

De asemenea, ofera acces grupurilor chineze la exploatarea atat a petrolului cat si a gazelor, in special in zona arctica.

"Este vorba, in realitate, de o noua era de cooperare", a subliniat presedintele rus Vladimir Putin.

"Trecem de la relatii bazate doar pe livrari de materii prime la o cooperare completa in productie si tehnologie", a adaugat acesta.