Comisia Europeana a cerut joi Frantei si Marii Britanii sa scada tarifele pentru trenurile care trec prin tunelul ce traverseaza Canalul Manecii, considerate un obstacol in dezvoltarea traficului feroviar, mai ales pentru cel de marfa.

"Tunelul de sub Canalul Manecii nu este utilizat la capacitatea maxima din cauza preturilor excesive", a explicat intr-un comunicat comisarul european pentru transporturi, Siim Kallas citat de AFP.

Franta si Marea Britanie au o perioada de doua luni pentru a raspunde acestui aviz, altfel ar putea primi sanctiuni financiare din partea Curtii de Justitie a Uniunii Europene.

Din cauza preturilor, "un volum tot mai mare de marfuri este transportat pe cale rutiera", a adaugat Kallas.

Doar o singura companie de transport feroviar de calatori, Eurostar, filiala a SNCF, foloseste tunelul, in pofida deschiderii acestei piete pentru companiile concurente la 1 ianuarie 2010, a precizat Comisia Europeana.

Preturile excesive pentru accesul in tunel au dus la stabilirea unor tarife mari pentru pasageri si companiile de transport care utilizeaza tunelul. Acestea descurajeaza noile companii feroviare sa intre pe piata, mai precizeaza sursa citata.