Fondatorul WikiLeaks Julian Assange a declarat ca se afla in contact cu reprezentanti ai lui Edward Snowden, sursa unor dezvaluiri asupra unor programe americane de supraveghere a comunicatiilor, cu scopul de a-l ajuta pe fostul spion american sa obtina azil in Islanda, relateaza AFP, citat de Mediafax.

Foto:

Fara sa spuna daca a vorbit in mod direct cu americanul refugiat de la 20 mai la Hong Kong, Assange a declarat ca se afla "in contact cu echipa reprezentantilor domnului Snowden". "Suntem in proces de negociere a azilului sau in Islanda", a subliniat el.

Assange, al carui site, WikiLeaks, a publicat in 2010 sute de mii de documente secrete americane transmise de analistul Bradley Manning, a facut aceste declaratii intr-o teleconferinta de presa sustinuta de la sediul Ambasadei Ecuadorului la Londra, unde s-a refugiat de un an.

Edward Snowden

Edward Snowden

Foto: Captura The Guardian

Intrebat daca Snowden, un fost consultant al Agentiei Nationale americane pentru Securitate (NSA), ar putea sa ajunga in deplina securitate in Islanda, Julian Assange a raspuns ca "toate persoanele implicate analizeaza aceste probleme".

"Echipele noastre in Islanda s-au aflat in contact cu (reprezentanti ai lui Snowden) si Guvernul islandez", a adaugat el.

Guvernul islandez a anuntat miercuri ca a purtat "discutii neoficiale" cu un reprezentant al lui Edward Snowden.

Assange si-a exprimat "simpatia personala fata de domnii Snowden si Manning".

Fostul analist american in Irak, acuzat de "colaborare cu inamicul", al carui proces la Curtea Martiala s-a deschis in urma cu doua saptamani in Statele Unite, a primit marti seara o sustinere din partea a aproximativ 20 de celebritati.

Intr-un videoclip intitulat "Eu sunt Bradley Manning", realizatorul Oliver Stone, actorul Russell Brand, cantaretul Moby sau scriitorul Alice Walker explica faptul ca Manning "cauta sa dezvaluie crime de razboi cu scopul angajarii unei dezbateri si a unor reforme", se arata intr-un comunicat al sustinatorilor sai.

Julian Assange, in varsta de 41 de ani, s-a refugiat in sediul Ambasadei Ecuadorului la Londra pentru a evita sa fie extradat catre Suedia pentru agresiuni sexuale pe care le neaga.

El se teme ca ar fi transferat in Statele Unite, furioase din cauza publicarii pe WikiLeaks a unor documente secrete americane, si ca risca sa fie condamnat, in aceasta tara, la pedeapsa cu moartea.