Presedintele SUA Barack Obama a propus miercuri, in discursul sustinut in fata Portii Brandenburg din Berlin, reducerea cu o treime a arsenalelor de arme nucleare si reluarea negocierilor cu Rusia pentru a "trece dincolo de pozitiile nucleare din timpul Razboiului Rece", informeaza Reuters. Moscova a raspuns invitatiei americane, vice-premierul rus Dmitri Rogozin declarand ca Rusia nu poate "lua in considerare in mod serios" propunerile de dezarmare nucleara in conditiile in care SUA construieste pe teritoriul Europei un scut anti-racheta.

"Dupa o evaluare atenta am stabilit ca putem asigura securitatea Americii si a aliatilor nostri, si sa mentinem un factor de descurajare puternic si credibila, reducand in acelasi timp, cu pana la o treime, arsenalul de arme nucleare strategic desfasurate", a declarat Obama.

In acest sens, liderul de la Casa Alba a anuntat ca va incerca sa negocieze cu Rusia o diminuare a numarului de focoase nucleare pentru "a se depasi pozitiile din timpul Razboiului Rece". "Nu mai traim cu teama distrugerii globale, dar atat timp cat armele nucleare exista, nu suntem cu adevarat in siguranta", a subliniat liderul de la Casa Alba.

Obama a precizat ca va discuta cu aliatii din NATO despre o reducere si a numarului armelor nucleare tactice in Europa, atat ruse, cat si americane, precizand ca este in favoarea unui nou cadrul legal international in vederea utilizarii energiei nucleare in scopuri pasnice.

La scurt timp dupa discursul lui Obama din Berlin, Rusia a raspuns, prin intermediul vice-premierul rus Dmitri Rogozin, ca nu poate "lua in considerare in mod serios" propunerile de dezarmare nucleara, transmite AFP.

"Cum putem lua in considerare in mod serios ideea de reducere a arsenalelor nucleare in conditiile in care Statele Unite ale Americii isi dezvolta isi dezvolta capacitatile de interceptare a acestor arme", in ale carui atributii intra gestionarea complexului militaro-industrial rus, citat de Agentia Itar-Tass.

Discursul lui Obama, in intregime: