Presedintele american Barack Obama a cerut miercuri, la Berlin, schimbarea abordarii in ceea ce priveste cresterea alarmanta a somajului in randul tinerilor, pentru a evita aparitia unei "generatii pierdute", un mesaj evident adresat europenilor si in special cancelarului Angela Merkel, scrie AFP.

"Nu trebuie sa pierdem din vedere obiectivul final, imbunatatirea conditiilor de viata ale oamenilor", spus presedintele american, intr-o conferinta comuna cu Angela Merkel. "Si, spre exemplu, cand somajul in randul tinerilor creste puternic, trebuie sa modificam abordarea pentru ca o intreaga generatie sa nu fie pierduta".

Somajul in randul tinerilor este un flagel in toata Europa de Sud, in conditiile in care numeroase tari aplica politici drastice de reducere a deficitelor. Accentul pe consolidarea bugetara este o cerinta a Germaniei, pe care cancelarul a repetat-o miercuri, "pentru a nu ne construi prosperitatea pe spatele generatiilor viitoare".

Dar aceasta a insistat, la fel cum a facut-o in mai multe randuri in ultimele luni, asupra importantei cresterii economice.

"Toti dorim acelasi lucru", a adaugat Obama, in special "crestere economica, locuri de munca din care sa putem trai".