Partidul conservator bulgar Gerb, alungat de la putere in februarie, a declarat marti ca nu se va mai prezenta in Parlament, unde dispune de cel mai mare numar de deputati, in conditiile in care protestatarii au inceput sa se adune din nou, marti seara, in fata Consiliului de ministri, in a cincea zi de proteste masiva impotriva guvernului condus de premierul Plamen Oresharski, sustinut de socialisti.

"Nu vom mai veni la Parlament. Parasim corpul legislativ si nu vom reveni decat pentru sesiuni de dezbateri privind un nou cod electoral, asa cum cer manifestantii", a declarat liderul Gerb, fostul premier Boiko Borisov, citat de AFP.

Mii de bulgari protesteaza zilnic in cea mai saraca tara a Uniunii Europene, de vinerea trecuta, reamintind de protestele de iarna trecuta impotriva saraciei si a coruptiei, care au antrenat demisia guvernului lui Borisov.

Manifestantii denunta de aceasta data numirea controversata a unui deputat, Deylan Peevski, in functia de sef al puternicei agentii de securitate nationala (DANS), in conditiile in care nu are nicio experienta in domeniu si este legat de un puternic grup de presa care apartine familiei sale. Peevski a renuntat intre timp la nominalizarea sa.

Printre revendicari mai figureaza reforma codului electoral bulgar, pentru a permite noilor personalitati sa intre in politica, si pentru a inlocui o elita judecatoreasca considerata corupta si prea apropiata de mediul de afaceri.

Parlamentul bulgar, care are 240 de locuri, cere prezenta a 121 de parlamentari pentru a adopta o lege, ceea ce inseamna ca absenta celor 97 de alesi ai Gerb nu poate impiedica procesul legislativ.