Duma de stat a votat marti in a doua lectura un proiect de lege care interzice adoptiile de copii rusi de catre cuplurile de homosexuali sau de celibatari din tari care au legalizat casatoriile intre persoane de acelasi sex, un text care vizeaza in special Franta, scrie AFP.

Acest proiect a fost aprobat de 443 deputati din camera inferioara a Parlamentului Rusiei. Nu s-a inregistrat niciun vot impotriva.

Pentru a deveni lege, textul trebuie votat in a treia lectura de catre Duma in 21 iunie, potrivit agentiei Ria Novosti.

Ulterior, pentru a intra in vigoare, are nevoie de aprobarea camerei superioare si a presedintelui Vladimir Putin, care a anuntat deja ca este in favoarea acestor interdictii.

Potrivit textului votat marti, adoptarea de copii rusi este interzisa "peroanelor de acelasi sex a caror uniune este recunoscuta ca o casatorie si care a fost inregistrata intr-un stat unde o astfel de uniune este autorizata, precum si cetatenilor din astfel de state care nu sunt casatoriti". Cuplurile heterosexuale casatorite vor putea adopta copii rusi, dar nu si celibatarii.

"Un copil trebuie sa aiba o mama si un tata", a declarat deputatul Serghei Jelezniak, vicepresedinte al Dumei.

"Daca un copil se afla intr-un cuplu homosexual, aceasta ar putea sa-i provoace importante traume si o viziune deformata asupra realitatii", a adaugat el.

Casatoriile intre persoane de acelasi sunt autorizate in prezent in 14 tari, printre care Canada, Belgia, Spania si Franta.

In paralel, o campanie de aparare a "valorilor traditionale" a fost lansata in Rusia in ultimele luni, iar saptamana trecuta Duma a adoptat o lege controversata care pedepseste propaganda homosexuala in fata unui minor.

Sanctiunile sunt si mai grave daca propaganda se face pe internet.

Homofobia este larg raspandita in Rusia, unde homosexualitate a fost considerata o crima pana in 1993 si o boala mentala pana in 1999.