Un numar de 200.000 de manifestanti au marsaluit, luni, pe strazile celor mai mari orase din Brazilia intr-un val de proteste fata de serviciile publice, violenta politiei si coruptia guvernului, scrie Reuters.

Oamenii sunt foarte nemultumiti mai ales de cresterea tarifelor pentru transportul public si a costurilor Campionatului Mondial de fotbal din 2014.

Marsurile de protest, desfasurate chiar in timpul Cupei Confederatiei la fotbal, au blocat strazi si au oprit traficul in mai mult de jumatate dintre orasele tarii printre care Sao Paulo, Rio de Janeiro, Belo Horizonte si Brasilia, unde manifestantii urcat pe acoperisul cladirii Congresului Braziliei si apoi au luat-o cu asalt.

Manifestarile au degenerat odata cu venirea noptii. Politistii i-au dispersat cu gaze lacrimogene si gloante de cauciuc si au trecut la arestari. Protestatarii au aruncat cu pietre in cladire si unii au incercat sa intre acolo pe geamuri.

Protestatariiau fluturat steaguribraziliene, dansandsiscandandlozinciprecum:"Poporuls-autrezit" si"Ne cerem scuze pentruinconvenient,Braziliase schimba."

Epicentrul revoltelor a fost in Sao Paulo unde 65.000 de oameni au iesit in strada luni dupa-amiaza. Spre seara multimea a crescut la 100.000 de persoane, a declarat politia locala. Cel putin 20.000 s-au adunat in Belo Horizonte.

Demonstratiile sunt primele de acesta amploare dupa ce Brazilia a avut un deceniu de crestere economica constanta.