STIRE ACTUALIZATA Premierul ceh, Petr Necas, si-a inaintat luni seara demisia presedintelui Milos Zeman ca urmare a scandalului de coruptie si de abuz de putere in care a fost implicata colaboratoarea sa cea mai apropiata, relateaza AFP.

Petr NecasFoto: Agerpres

Potrivit Constitutiei cehe, demisia premierului implica demisia intregului sau cabinet. Seful statului urmeaza sa decida daca noul executiv va fi format tot de actuala coalitie de centru-dreapta sau daca vor fi organizate alegeri anticipate.

Seful guvernului de la Praga a mai anuntat luni ca va demisiona din functia de lider al partidului ODS.

Necas a pledat luni pentru continuarea actualei coalitiei tripartite de centru-dreapta pana la alegerile legislative programate in 2014, dar cu un nou premier propus de partidul sau.

Martin Kuba, ministrul Industriei si vice-presedinte al ODS, este favorit pentru a-l inlocui pe Necas.

Presedintele Zeman, ales in luna martie din partea unui partid de stanga si prezentat precum adversarul politic al actualului premier, se afla in centrul atentiei, scrie AFP. Potrivit Constitutiei, presedintele are puterea de a numi un nou premier sau de a decide organizarea de alegeri anticipate.

Amintim ca directoarea cabinetului premierului ceh Petr Necas a fost pusa sub acuzare pentru abuz de putere, a anuntat vineri parchetul, potrivit AFP. Justitia ceha a nuntat in cursul zilei de sambata ca Jana Nagyova a fost arestata preventiv.

Jana Nagyova, considerata mana dreapta a premierului, a fost retinuta in noaptea de miercuri spre joi de bridaga luptei impotriva crimei organizate, alaturi de multe alte personalitati politice apropiate puterii, intr-o operatiune ampla care a mobilizat 400 de politisti.

Nagyova ar fi cerut serviciului de informatii militare sa organizeze filarea unor persoane private, precum sotia premierului Necas, de care acesta divorteaza. Ea "a cerut serviciului militar de informatii sa furnizeze informatii care ies din sfera legii", a declarat procurorul parchetului din Olomouc, intr-o conferinta de presa.

In total, opt persoane au fost retinute in cadrul acestei operatiuni, sapte dintre ele fiind puse sub acuzare. Politia a luat act de un grup infractional care functiona "pe baza clientelismului.

Doi generali si un colonel ai serviciului militar de informatii au fost de asemenea pusi sub acuzare.