Proteste masive au avut loc luni seara - pentru a patra zi la rind - in fata sediului Guvernului Bulgariei, anunta agentia Novinite. Manifestantii cer acum demisia premierului socialist Plamen Oresarski, chiar si dupa acesta si-a reparat eroarea de a-l fi propus si sustinut la sefia serviciului secrete intern pe un controversat mogul media. Premierul Oresarski a spus ca demisia sa ar fi un act de iresponsabilitate. Intre timp, sloganul preferat al protestatarilor este "Gunoiul rosu" - aluzie stravezie la ideologia de stanga a partidului de guvernamant.

Proteste masive impotriva premierului bulgar Plamen OresarskiFoto: AGERPRES

UPDATE 21:27 Cateva mii de bulgari au iesit luni seara pe strazile din Sofia si din alte orase importante din Bulgaria. Potrivit agentiei de presa de la Sofia, manifestantii au scandat "Demisia!" in fata Consiliului de Ministri din centrul Sofiei.

Presa locala a relatat ca Volen Siderov, controversatul lider al partidului nationalist Ataka (Atac), s-a catarat pe o camioneta in fata sediului partidului, din centrul Sofiei, si a strigat prin megafon ca protestatarii sunt "beti si iau droguri".

Numarul protestatarilor din Sofia este in crestere, presa locala precizand ca protestul de luni pare sa fie cel mai mare din cele patru zile de manifestatii.

Proteste au avut loc luni, de asemenea, in Plovdiv, Varna si alte orase importante din Bulgaria.

Reamintim ca Parlamentul bulgar a anuntat vineri ca a numit in fruntea serviciilor secrete un mogul media extrem de controversat, sustinut de premierul socialist Plamen Oresarski si de liderul socialistilor, Serghei Stanisev. Acuzand procedura netransparenta si extrem de rapida, presedintele bulgar Rosen Plevneliev a convocat organul suprem insarcinat cu chestiunile de securitate nationala si a renuntat sa mai participe impreuna cu premierul la ceremonia de inaugurare a podului Calafat - Vidin.

Sub presiunea protestelor masive din principalele orase ale Bulgariei, controversatul mogul Delyan Peevski a renuntat sambata la nominalizarea sa in fruntea Agentiei de Stat pentru Securitatea Nationala (DANS).

Duminica insa, protestele au continuat, tinta manifestantilor fiind premierul socialist Plamen Oresarski, numit in functie de doar doua saptamini.

Ironia face ca Plamen Oresarski si partidul sau sa preia puterea in Bulgaria tot in urma unor proteste masive de strada. Astfel, in februarie, guvernul de dreapta al lui Boiko Borisov demisiona in urma unor proteste pe scara larga ale bulgarilor nemultumiti de cresterea preturilor la utilitati. In alegerile anticipate din luna mai, tot partidul lui Borisov a cistigat cele mai multe mandate, dar ex-premierul a renuntat sa formeze un guvern de coalitie, lasind guvernarea in sarcina socialistilor.