Vizita pe care presedintele SUA, Barack Obama, o va efectua marti si miercuri la Berlin va aminti fara indoiala de cea a lui John F. Kennedy de acum 50 de ani, insa Germania de azi pare mai putin entuziasta decat cea din 1963 fata de venirea presedintelui american, comenteaza duminica AFP, citata de Agerpres.

Germanii asteapta explicatii indeosebi in privinta recentelor informatii despre spionarea comunicatiilor pe ineternet de catre serviciile americane. Totodata, acordul de liber schimb SUA-UE, Siria si retragerea din Afganistan vor figura pe agenda discutiilor sefului administratiei americane cu cancelarul german Angela Merkel.

"Ich bin ein Berliner" (Sunt berlinez), vorbe rostite de Kennedy in 1963, raman gravate in mentalul colectiv al germanilor, care nu au uitat acest gest de solidaritate cu orasul bantuit de Razboiul Rece. In plus, Kennedy lansa un semnal pentru reintegrarea Germaniei in familia natiunilor democratice, dupa ororile nazismului.

Barack Obama, care efectueaza vizita impreuna cu sotia sa, Michelle, urmeaza sa tina un discurs miercuri despre "legaturile durabile" dintre SUA si Germania la Berlin , la Poarta Brandenburg, simbol al unitatii germane refacute.

Germania se asteapta ca Obama sa spuna cat de mult conteaza Europa pentru Statele Unite, care, in ultimii ani, si-au indreptat atentia mai ales spre Asia. "Prietenul pierdut", titra saptamanalul Der Spiegel, inserand un montaj foto in care Obama era in umbra lui Kennedy, ingrijorat de "diminuarea" legaturilor dintre cele doua tari. Numarul soldatilor americani stationati in Germania a scazut de la 200.000 la inceputul anilor 1990 la 73.000 in prezent, iar China a devenit, in locul Europei, prima piata pentru bunurile de consum americane.

Circa 90% din germani au sperat in noiembrie 2012 in realegerea lui Obama, dar sunt deceptionati de absenta progreselor in lupta impotriva incalzirii climatice si de mentinerea inchisorii de la Guantanamo. Recentele dezvaluiri despre un program de supraveghere a internetului au socat o tara in care multi au suferit in urma spionarii sistematice de catre politia politica germana (Stasi). Va fi abordata si aceasta chestiune, a asigurat purtatorul de cuvant al cancelarului german, Angela Merkel.

In contextul summitului G8 din Irlanda de Nord, de luni si marti, vor fi abordate si chestiuni legate de negocierile asupra acordului de liber schimb americano-european, Angela Merkel sustinand proiectul, insa Germania avand rezerve in privinta OMG-urilor.

Se asteapta ca Obama sa ceara Germaniei sa isi asume superioritatea economica si sa relanseze "masina" europeana.

Din punct de vedere personal, relatia dintre Obama si cel mai influent lider european pare a fi plina de incredere si respect reciproc, Merkel avand privilegiul rar de a participa la un dineu de stat la Casa Alba in 2011 si de a primi Medalia Prezidentiala a Libertatii, cea mai inalta distinctie civila americana.

In cadrul vizitei, presedintele american se va intalni cu seful statului german, Joachim Gauck, si cu Peer Steinbruck, contracandidatul social-democratul al Angelei Merkel la postul de cancelar la alegerile parlamentare din septembrie.