Fragmentarea pietei muncii a Uniunii Europene si decalajele dintre tari explica de ce, in pofida unui somaj record, exista intre 4,5 si 5 milioane de locuri de munca libere in UE, a sustinut presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, cu prilejul conferintei anuale desfasurate la Geneva de Organizatia Internationala a Muncii (OIM), informeaza sambata agentia EFE, citata de Agerpres.

"Rezultatul este ca, in timp ce mii de angajatori germani cauta mana de lucru, mii de someri spanioli sunt in cautarea unui loc de munca", a comentat Van Rompuy. Un alt dezechilibru, a adaugat presedintele Consiliului European in discursul sau, este cel dintre femei si barbati, care arata ca in randul femeilor rata de angajare este de 62%, in timp ce pentru barbati este de 75%.

In fata reprezentantilor a peste o suta de tari care participa la marea intalnire anuala a OIM, Van Rompuy a dedicat o mare parte a discursului sau somajului in randul tinerilor, una din cele mari mari provocari cu care se confrunta Europa.

Statisticile cele mai recente arata ca, in Uniunea Europeana, peste 5 milioane de tineri cu varste cuprinse intre 15 si 24 de ani nu au un loc de munca.

Presedintele UE a considerat ca marea lectie ce trebuie invatata din aceasta criza este ca trebuie acordata o mare atentie celor descurajati si care vor sa iasa din sistem, pentru ca este cel mai bun mod "de a evita pagube majore".