Timp de aproximativ 70 de ani, soarta jurnalului lui Alfred Rosenberg, unul dintre oamenii de incredere ai lui Adolf Hitler si un membru marcant al Partidului Nazist, a ramas un mister. Fragmente din jurnalul care acopera perioada 1934-1944 au fost folosite impotriva fostului lider nazist de Tribunalul militar international de la Nurnberg, insa cea mai mare a jurnalului, notitele din perioada '36-'44, au disparut dupa proces, scrie CNN.

Jurnalul lui Alfred RosenbergFoto: Captura CNN

Rosenberg a fost ideologul sef al partidului si a devenit un confident al lui Adolf Hitler, pe care l-a cunoscut in 1921. A intrat in partid inaintea lui Hitler si a castigat notorietate scriind brosuri antisemite si editand ziarul nazist. Rosenberg a devenit in cele din urma seful Biroului de Politica Externa si a fost unul dintre arhitectii principali ai planului de exterminare sistematica a evreilor.

Influentul intelectual nazist a fost condamnat pentru crime de razboi de Tribunalul de la Nurnberg si executat in octombrie 1946.

Agentia Vamala si pentru imigrare din SUA, impreuna cu Muzeul Memorial al Holocaustului din SUA si cu o echipa de investigatori din Delaware au reusit sa gasesca recent cele 400 de pagini care lipseau din jurnal. Oamenii de stiinta spera ca documentele vor contribui la intelegerea modului in care cel de al Treilea Reich a operat in anii de dinainte si din timpul celui de al Doilea Razboi Mondial.

"Aceasta este una dintre marile povesti politiste din timpurile noastre. Se stia despre jurnal in perioada Tribunalul militar de la Nurnberg, atunci cand conducerea partidului nazist a fost judecata, insa a disparut ulterior pentru aproape 70 de ani", a declarat directorul agentiei vamale americane, John Morton, pentru CNN. "Acesta a fost, de fapt, scos pe ascuns din Nurnberg si adus in Statele Unite, probabil, de Robert Kempner, care a fost unul dintre procurorii Statelor Unite in Tribunalul de la Nurnberg."

Autoritatile au primit o informatie referitoare la jurnal, reusind sa il gaseasca si sa il confiste in luna aprilie. Anuntul oficial a fost facut saptamana aceasta. O investigatie a fost demarata pentru a se afla cum au ajuns paginile jurnalului in posesia lui Herbert Richardson, un profesor universitar din Buffalo, New York.

Unele dintre pagini sunt scrise pe hartie cu antetul Partidului Nazist si il mentioneaza adesea pe "Der Fuhrer". Jurnalul vorbeste despre conflicte intre lideri nazisti precum Heinrich Himmler si Joseph Goebbels, sefii de propaganda ai regimului, care isi disputau reputatia de cel mai apropiat om a lui Hitler.

Kempner, un avocat german-evreu care a fugit in Statele Unite in timpul razboiului si mai tarziu a revenit in tara pentru a servi drept consilier sef adjunct la Nurnberg, a scos jurnalul Rosenberg din institutiile guvernamentale americane si l-a pastrat pana la moartea sa in 1993, potrivit unui comunicat de presa al Procuraturii din Delaware (SUA).

Potrivit unei note a Muzeului Holocaustului gasita printre documentele lui Kempner, avocatul a primit permisiune din partea Biroului Sefului Consiliului pentru Crime de Razboi de a pastra documentele neclasificate "cu scopul de a scrie, a tine prelegeri si pentru studiu". Kempner s-a intors acasa cu un numar necunoscut de documente care au fost astfel tinute departe de alti cercetatori.

Procuratura precizeaza ca pastrarea acestor documente a fost ilegala si ca barbatul nu avea titlu de proprietate asupra lor.

Acum jurnalul va fi dat Muzeului Holocaustului pentru a fi accesibil oamenilor de stiinta si publicului.

Rosenberg a scris, de asemenea, in jurnal, despre planurile de a fura bunuri de arta si culturale din intreaga Europa. Potrivit Muzeului Holocaustului, pana la sfarsitul razboiului, grupul de lucru creat de el a livrat Reich-ului circa 1,5 milioane de vagoane de tren cu opere de arta si artefacte din zonele europene controlate de germani.

Henry Mayer, de la Muzeul Holocaustului din SUA, care a cautat jurnalul timp de 17 ani, spera ca paginile vor aduce noi informatii despre acea perioada. Expertii nu au reusit inca sa analizeze toate cele 400 de pagini ale jurnalului, scrise in germana. Mayer arata ca jurnalul ofera o imagine in mintea "unui alt criminal care si-a dat, ca sa spunem asa, marturia despre ceea ce s-a intamplat - cum au fost administrate teritorile (cucerite - n.red.), ce credea despre evrei si ce a facut cu evreii care s-au aflat sub controlul sau".

Vezi aici pagini din Jurnalul lui Rosenberg (in germana)