Presedintele bulgar Rosen Plevneliev si-a anulat vizita programata pentru vineri la podul Calafat - Vidin dupa ce Parlamentul a numit in fruntea serviciilor secrete un mogul media extrem de controversat, sustinut de premierul socialist Plamen Oresarski si de liderul socialistilor, Serghei Stanisev. Acuzind procedura netrasnparenta si extrem de rapida, presedintele a convocat organul suprem insarcinat cu chestiunile de securitate nationala, transmite Novinite.

Delyan PeevskiFoto: Focus

------------------

Articol in curs de actualizare

Ora 21.00: Potrivit corespondentului Agerpres, la Sofia protesteaza peste 10.000 de oameni, in pofida ploii torentiale. Unii dintre demonstranti au aruncat cu fumigene si petarde in directia fortelor de ordine.

Ora 20.00: Mii de persoane s-au adunat deja in centrul capitalei Sofia, in fata Consiliului de ministri (Guvernul), pentru a protesta fata de numirea controversatului om de afaceri Delyan Peevski in fruntea Agentiei de Stat pentru Securitatea Nationala (DANS) din Bulgaria, informeaza Novinite.

Potrivit agentiei Focus, protestatarii agita pancarte cu mesaje precum "Jos cu Miscarea pentru Drepturi si Libertati" (partidul minoritatii turce, din care face parte Delyan Peevski, n.r.) si "Anulati alegerile". Ei scandeaza totodata "Nu vrem un guvern al mafiei din energie", "Faliment", "Gunoi rosu" etc.

Prezenta fortelor de ordine in zona a fost intarita.

Manifestatii similare au fost de asemenea anuntate in orasele Varna, Plovdiv, Lovech, Dimitrovgrad, Burgas, Pernik, Pleven, Blagoevgrad, Sliven, Stara Zagora, Ruse, Sandanski, Kazanlak si altele.

Ora 18.50:Primii protestatari s-au adunat in fata sediului Guvernului din Sofia, anunta televiziunea BNT.

Ora 18.14: Primele proteste au aparut in orasul Blagoevgrad, anunta televiziunea de stat BNT.

Ora 18.08: Liderul principalului partid de opozitie, GERB, a anuntat ca va incepe consultari pentru provocarea de alegeri anticipate - la o luna dupa precedentele alegeri generale. Liderul GERB a anuntat ca vrea si o noua Constitutie, in replica la numirea controversata sustinuta de socialistii aflati la putere, anunta agentia oficiala de presa BTA.

Ora 17.20: Mai multe ONG-uri, dar si partide politice au anuntat un miting in fata Guvernului pentru vineri, ora 18.30.

------------------

Presedintele bulgar trebuia sa participe vineri la ceremonia de inaugurare a podului Calafat - Vidin, la care au luat parte Victor Ponta si comisarul european Johannes Hahn.

Potrivit agentiei de stiri Focus, noul sef al serviciului secret este Delyan Slavchev Peevski, o figura publica extrem de controversata. In 2007, fiind ministru adjunct intr-un cabinet condus de Serghei Stanisev, a fost dat in judecata pentru santaj.

Presedintele Rosen Plevniev a avut o declaratie extrem de dura: "Dupa aceasta numire, increderea mea in guvern s-a terminat". El a cerut Parlamentului sa-si retraga numirea "de urgenta" si a avertizat asupra "consecintelor negative pe termn lung pentru Bulgaria", transmite Novinite.

Peevski detine impreuna cu mama sa (fosta sefa a Loteriei de stat) un imperiu mediatic numit "New Bulgarian Media Group Holding", care detine numeroase titluri de presa scrisa si online (Monitor, Politika), precum si televiziunea Balkan Bulgarian Television.

Numirea lui Peevski a stirnit imediat reactii din partea ambasadorului britanic in Bulgaria, Jonathan Allen. Potrivit Digi 24, acesta s-a declarat ingrijorat de lipsa de transparenta privind alegerea lui Peevski. "Seful Agentiei pentru securitate este o functie extrem de sensibila pentru Bulgaria si partenerii ei internationali. Numirea a fost accelerata, fara audieri, dezbateri si fara ocazia de a afla despre candidat. De ce?", a spus el.

Novinite transmite ca premierul Oresarski si liderul socialistilor europeni, Serghei Stanisev, i-ar fi amenintat pe parlamentarii socialisti bulgari ca daca nu vor vota pentru numirea mogulului in fruntea serviciilor secrete, guvernul de stinga se va dizolva.

Despre noul sef al serviciului secret bulgar, Delyan Peevski:

- Delyan Slavchev Peevski are 32 de ani si este absolvent de Drept.

- Este fiul fostei sefe a Loteriei bulgare, Irena Krasteva, in prezent mogul de presa, detinand mai multe publicatii si televiziuni.

- In 2001, Peevski era membru al partidului Miscarea Nationala pentru Stabilitate si Progres (NDSV), iar in timpul guvernarii NDSV, condusa de fostul tar al Bulgariei Simeon Saxe-Coburg, a fost numit secretar parlamentar de catre ministrul Transporturilor de atunci, Plamen Petrov.

- In martie 2005, Peevski a fost numit inspector in cadrul departamentului economic al Serviciului de Investigatii din Sofia.

- In august 2005, in timpul guvernului liderului socialist Serghei Stanisev, el a primit postul de ministru adjunct in defunctul Minister pentru Dezastre si Situatii de Urgenta. El controla astfel rezerva de stat.

- Peevski a fost membru si al comisiei interinstitutionale care elibereaza autorizatiile pentru comertul cu armament. In 2007, el a fost dat in judecata pentru santaj si a fost retras din functia de ministru adjunct, fiind acuzat de "lipsa de etica". Astfel, el a fost demis de premierul Serghei Stanisev pentru neglijenta in serviciu.

- Delyan Peevski face parte in prezent din grupul parlamentar al formatiunii etnicilor turci Miscarea pentru Drepturi si Libertati (DPS).

- Din iunie 2009, activeaza in Comisia parlamentara pentru Securitate Interna si Ordine Publica, iar din ianuarie 2010 in Comisia Juridica.

- Peevski este casatorit si are un copil. Vorbeste limba engleza.