In septembrie 2012, un barbat a fost gasit mort in Portman Avenue, o strada din vestul Londrei. Acesta suferise lovituri grave la cap si la fata, dar nu avea acte de identificare la el si nimeni nu a raportat disparitia acestuia, transmite BBC. Din investigatii a reiesit ca barbatul cazuse dintr-un avion. Autoritatile au anuntat de curand ca au reusit sa identifice victime: Jose Matada, in varsta de 30 de ani, originar din Mozambic.

Jose Matada (reconstituire)Foto: Captura BBC

Initial investigatorii au crezut ca barbatul fusese ucis, insa autoritatile au constatat ulterior ca acesta cazuse dintr-un avion si ca barbatul calatorise clandestin cu o aeronava ce venea din Angola. Barbatul ar fi stat pe trenul de aterizare chiar inainte de decolare; astfel, dupa ce avionul a inceput procedurile de aterizare, barbatul a cazut.

Misterul a inceput in septembrie 2012, in dimineata unei zile de duminica, cand locuitorii din cartierul rezidential Mortlake au apelat numarul de urgenta pentru a anunta ca pe o strada din zona, in fata unui magazin de lenjerie de lux si a unuia cu remedii chinezesti, se afla corpul unui barbat de culoare.

Detectivii au izolat locul incidentului, considerand initial ca este vorba despre o crima. In decurs de o zi, politia si-a schimbat radical ipoteza de lucru: barbatul cazuse dintr-un avion de linie care se pregatea sa aterizeze pe Aeroportul Heathrow, aflat in apropiere, si probabil ca acesta era deja mort cand a lovit pamantul.

Pasagerul clandestin nu avea acte de identitate - doar un telefon cu o cartela SIM si cativa bani din Angola si Botswana, ceea ce, impreuna cu punctul de plecare al avionului, i-a facut pe investigatori sa presupuna ca barbatul ar fi provenit din Angola sau macar dintr-o alta tara africana.

Detectivul Jeremy Allsup din cadrul Politiei Metropolitane a povestit pentru BBC ca rezolvarea cazului a stat in informatiile recuperate de pe cartela SIM. Printre altele, a fost gasit un mesaj trimis catre un numar din Elvetia. Detectivul a incercat sa apeleze numarul, insa fara succes pana intr-o seara cand a primit, la randul sau, un apel de pe numarul respectiv. De cealalta parte a telefonului era o femeie, Jessica Hunt, care din descrierile detectivului si-a dat seama cine ar putea fi barbatul cazut din avion.

Jessica Hunt a precizat ca Jose Matada vea pe brat tatuate literele "Z" si "G", potrivindu-se cu semnele distinctive de pe corpul barbatului gasit in strada.

Jessica Hunt locuise in Capetown, Africa de Sud, in 2010, cu sotul ei de atunci si cu tatal ei, iar Jose Matada, originar din Mozambic, fusese angajat ca gradinar pe proprietatea acestora.

Potrivit fostei angajatoare, Jose Matada fusese "un barbat dagut, o persoana buna". Acesta ii povestise femeii ca avusese o copilarie dificila, locuind intr-o zona afectata des de inundatii, si ca muncise in minele din Mozambic.

Jessica Hunt si-a amintit ca in septembrie 2012 Jose Matada ii trimisese cateva mesaje in care ii spusese ca are nevoie de putin ajutor si ca se gandeste sa vina in Europa in cautarea unei vieti mai bune.

Se crede ca Matada a reusit sa intre nevazut in aeroport pe timp de noapte si ca s-a strecurat in compartimentul destinat trenului de aterizare.

Potrivit BBC, primul risc intampinat de pasagerii clandestini, precum Jose Matada, care se ascund in spatiul destinat trenului de aterizare vine in momentul in care rotile sunt retrase, dupa decolare acestea ocupand cea mai mare a compartimentului. Ulterior, pe masura ce aeronava se inalta, temperaturile pot scadea pana la -60 de grade Celsius, iar aerul din atmosfera se rarefiaza, astfel incat, in urmatoarele ore, probabil ca Matada si-a pierdut cunostinta.

Apoi, cand avionul se pregateste de aterizare, trenul de aterizare este coborat, iar pasagerul, aflat in stare de inconstienta, nu poate sa se tina pentru a nu cadea pe langa rotile aeronavei.

Politia londoneza a luat legatura cu autoritatile din Mozambic insa a fost informata ca familia lui Jose Matada nu a fost inca gasita.

Jose Matada a fost ingropat intr-un mormant nemarcat, la cativa kilometri distanta de locul in care a cazut din cer.