Edward Snowden a afirmat miercuri ca nu doreste sa paraseasca Hong Kong, unde traieste ascuns, si a promis noi dezvaluiri legate de programele americane de supraveghere a comunicatiilor, intr-un interviu acordat miercuri cotidianului South China Morning Post, preluat de AFP.

Dezvaluirile fostului consultant al Agentiei Nationale de Securitate (NSA), in special cele legate de supravegherea internetului prin programul PRISM, urmeaza sa se afle in centrul audierii sefului acestei organizatii creata in timpul Razboiului Rece, si care va avea avea loc miercuri dupa-amiaza in Senatul american.

La trei zile dupa ce a iesit din umbra si a revendicat faptul ca este sursa Guardian si Washington Post, Ed Snowden a acordat miercuri un nou interviu, pentru South China Morning Post, un cotidian din Hong Kong.

"Nu sunt nici un tradator, nici un erou. Sunt un american", spune tanarul de 29 de ani, intervievat intr-un loc secret din Hong Kong.

Potrivit site-ului acestui ziar, care a publicat miercuri scurte extrase din acest interviu, Edward Snowden promite "noi elemente explozive legate de tintele supravegheate" de Statele Unite.

"Cei care cred ca am comis o eroare alegand sa plec in Hong Kong nu inteleg intentiile mele. Nu sunt aici pentru a fugi de justitie, ci pentru a dezvalui fapte reprobabile", sustine el.

Dupa ce a lasat sa se inteleaga, intr-un interviu publicat duminica de Guardian, ca ar putea cere azil in Islanda, tara reputata, potrivit acestuia, pentru sustinerea "celor care apara libertate pe internet", Edward Snowden spune acum ca nu are intentia sa paraseasca acest teritoriu autonom din sudul Chinei.

"Am intentia sa cer justitiei si locuitorilor din Hong Kong sa decida asupra sortii mele. Nu am niciun motiv sa ma indoiesc de sistemul vostru", a declarat el, precizand ca va lupta impotriva oricarei cereri de extradare in Statele Unite.

In acest interviu, Edward Snowden afirma ca se teme pentru familia sa.

Dezvaluirile lui Snowden au starnit un val de reactii internationale, autoritatile americane exprimandu-si grija pentru "ravagiile" provocate acestui program "vital" pentru lupta antiterorista.

Uniunea Europeana, foarte atenta in ceea ce priveste protectia datelor, a inasprit tonul fata de SUA, cerand clarificari legate de aceasta supraveghere pe internet care ar viza in primul rand strainii - pentru care NSA nu are nevoie de niciun mandat.

PRISM permite serviciilor secrete americane sa supravegheze in timp real datele care circula pe serverele marilor grupuri informatice precum Google, Facebook sau Microsoft.