Cateva mii de moscoviti au inceput sa se adune miercuri, la apelul opozitiei, pentru a cere eliberarea persoanelor detinute dupa o manifestatie organizata in urma cu un an, la revenirea lui Vladimir Putin la Kremlin, scrie AFP.

Peste 5.000 de manifestanti, de toate varstele, se aflau la jumatatea zilei in piata Kaluga, in centrul Moscovei, pentru aceasta manifestatie intitulata "Mars pentru libertatea voastra si a noastra", potrivit unei estimari a ziaristilor AFP.

Organizatorii spera sa adune pana la 30.000 de oameni.

Participantii, din diverse curente politice, aveau pancarte cu sloganuri precum "Libertate prizonierilor din 6 mai", "Putin, rusinea Rusiei" sau "Jos cu autocratia prezidentiala".

Opozantul numarul unu al presedintelui rus, Alexei Navalni, judecat in prezent pentru deturnare de fonduri, era prezent la protest, ca si liderii miscarilor liberale Solidarnost si Parnas, Ilia Iashine et Mihail Kasianov.

Manifestantii urmeaza sa defileze pana in piata Bolotnaia, in fata Kremlinului, unde a degenerat manifestatia din 6 mai 2012 impotriva investiturii lui Vladimir Putin, pentru un al treilea mandat prezidential.

Zeci de protestatari si circa 30 de politisti au fost raniti atunci in timpul confruntarilor cu fortele de ordine.

Declansarea acestor confruntari ramane controversata, opozitia acuzand fortele de ordine de provocari, pentru a justifica o interventie in forta.

Aproximativ 30 de persoane au fost puse sub acuzare iar procesul a 12 dintre ele a inceput saptamana trecuta.

In prima zi a procesului, justitia a decis sa prelungeasca cu sase luni arestul preventiv a zece inculpati, care risca pana la 8 ani de inchisoare.