Uniunea Europeana de Radioteleviziune (UER), o alianta de 56 de organizatii de media de interes public, cere premierului Greciei sa anuleze decizia de inchidere a posturilor publice de radioteleviziune ERT.

Presedintele UER, Jean-Paul Philippot, si directorul general, Ingrid Deltenre, i-au trimis o scrisoare premierului grec Antonis Samaras pentru a-i cere " sa-si foloseasca toate puterile pentru a anula imediat aceasta decizie", a spus UER intr-un comunicat.

"Existenta mass-meda de interes public si independenta lor fata de guvern sunt in centrul societatilor democrate", subliniaza aceasta organizatie europeana, care isi exprima "consternarea profunda" dupa anuntul Atenei.

Potrivit sindicatelor, prin inchiderea ERT, guvernul isi indeplineste unul dintre obiectivele asumate in fata creditorilor internationali de a renunta la 2.000 de locuri de munca din sectorul public pana la sfarsitul lunii iunie.

Este o solutie "facila pentru a raspunde exigentelor formulate de Troika", estimeaza sindicatele care califica decizia drept o "lovitura ed stat".

Oficiali ai creditorilor internationali au inceput luni la Atena o misiune de evaluare a conturilor grecesti si a reformelor facute pana acum in Grecia. Luni seara, acestia au avut o intalnire cu ministrul Reformei Administrative, Atonis Manitakis cu care au discutat despre restrucutrarea sectorului public, scrie AFP.

Guvernul grec a anuntat, marti, inchiderea imediata a televiziunii publice ERT1, in cadrul programul de austeritate. Anuntul a atras protestele angajatilor televiziunii, dar si pe cele ale partenerilor minoritari, fapt ce ar putea duce la o noua criza politica in Grecia.