Directia generala franceza de aviatie civila (DGAC) a anuntat marti ca 1800 de zboruri programate pe aeroporturile pariziene Roissy - Charles de Gaulle si Orly, dar si pe alte aeroporturi din Franta, au fost anulate din cauza unei greve a controlorilor aerieni din cadrul aviatiei civile care contesta proiectele Comisiei Europene de liberalizare a sectorului aeronautic, transmite AFP.

"Per asamblu, situatia este destul de linistita in terminalele aeriene", in conditiile in care masurile luate inainte de a se ajunge in acel punct permit "doar prezenta acelor pasageri care au de prins un avion", a precizat purtatorul de cuvant al DGAC.

El a precizat ca au fost anulate 1.800 de zboruri din totalul de circa "7.650 de zboruri zilnice".

Purtatorul de cuvant al DGAC a dat asigurari ca "masurile puse in aplicare permit asigurarea gestionarii traficului."

DGAC a cerut companiilor aeriene sa reduca programul de zbor cu 50% pe durata grevei, programata de marti pana joi, in Roissy, Orly, Beauvais, Lyon, Nisa, Marseille, Toulouse si Bordeaux.

Air France a arata luni, pe site-ul companiei, ca va putea asigura cursele pe distanta lunga cu plecare din Paris, dar nu a exclus "intarzieri si anulari in ultimul minut", indemnand pasagerii sa caute informatii "in timp real".

La randul sau, compania irlandeza low-cost Ryanair a deplans marti "anularea a 102 zboruri catre si dinspre Franta", denuntand ca pasagerii sunt "tinuti ostatici" si solicitand Comisiei Europene sa puna capat grevei controlorilor.

Marti dimineata, Aeroporturile din Paris (ADP) au indicat ca situatia a fost "calma" pe ambele aeroporturile din Paris, Roissy-Charles de Gaulle si Orly, dar sunt posibile intarzieri sau anulari in ultimul minut.

"Sfatuim pasagerii sa contacteze compania aeriana inainte de aveni in aeroport pentru a verifica daca zborul lor este mentinut", a spus ADP.

Sindicatul National al Controlorilor Traficului Aerian (SNCTA), majoritar pe platforma, a depus un preaviz de greva pentru perioada 11-13 iunie, cu scopul de a denunta "consecintele directe asupra politicii nationale a normelor europene" in domeniu.

Alte sindicate reprezentand controlorii aerieni ai DGAC (Directia Generala a Aviatiei Civile) au depus de asemenea preaviz, dar pentru o singuza zi, miercuri, cu scopul de a denunta proiectul Bruxelles-ului privind crearea unui "spatiu aerian unic" la nivel european.

Urmare a acestor preavize, DGAC a cerut inca de lasfarsitul saptamanii companiilor sa-si reduca programul de zboruri cu 50%, de marti pana joi, la Roissy, Orly, Beauvais (in apropiere de Paris), Lyon (centru-est), Nisa, Marsilia, Toulouse si Bordeaux (sud).