Autoritatile au cerut duminica evacuarea a 15.000 de persoane in Magdeburg, in Germania de Est, unde incertitudinea creste in fata inundatiilor istorice care au afectat mai multe tari din Europa Centrala si care, la momnetul actual, ameninta Ungaria, unde Dunarea a atins un nivel record, informeaza AFP.

Inundatiile au afectat Germania, Austria, Slovacia, Cehia si Elvetia si au provocat moartea a cel putin 18 persoane, dintre care 10 in Republica Ceha, provocand pagube estimate la mai multe miliarde de euro.

In Magdeburg, pompierii, soldatii si voluntarii au infruntat duminica cresterea inexorabila a nivelului Elbei, care l-a depasit pe cel record din 2002. 23.500 de oameni din Magdeburg si zona inconjuratoare au fost rugati sa isi paraseasca locuintele in timpul weekendului, in timpul crizei. Autoritatile au transformat o sala de gimnastica intr-un adapost de urgenta.

Evacuari au avut loc in ultimele zile si in Halle, Bitterfeld-Wolfen și Dresda.

„Speram ca digurile vor rezista presiunii apei din zilele urmatoare, dar nu putem fi 100% siguri”, a declarat Andreas Hamann, purtatorul de cuvant al pompierilor din Hanovra.

Potrivit presei germane, cancelarul Angela Merkel pregateste o intalnire de criza cu liderii landurilor pentru a discuta repartitia costurilor inundatiilor.

In Ungaria, aproximativ 1.400 de persoane au fost evacuate ca o masura de precautie. „Putem gestiona situatia”, a declarat primarul Budapestei, Istvan Tarlos.