Presedintele american Barack Obama si omologul sau chinez Xi Jinping au inceput, de vineri, o reuniune informala care se desfasoara pe parcursul a doua zile si in cadrul careia sunt adresate o serie de "subiecte spinoase", relateaza Reuters. Prima zi a discutiilor nu a fost marcata de progrese majore ori anunturi concrete. Potrivit AFP, discutiile au fost reluate sambata insa nu exista indicii ca ele vor aduce rezultate mai bune decat in ziua precedenta la problemele care tensioneaza relatiile dintre cele doua tari.

Obama si Xi JinpingFoto: Captura Youtube.com

In debutul celei de a doua zi de discutii, Obama si Xi au aparut impreuna afara in jurul orei 9:00. Cei doi s-au plimbat, zambind si discutand amiabil, in gradina domeniului "Sunnylands" Rancho Mirage, din apropiere de Palm Springs, California (SUA), vizitat de-a lungul timpului de 8 presedinti americani, urmati indeaproape de translatori si personalul auxiliar.

Intrebat de un jurnalist cum merg discutiile, Obama a raspuns: "Minunat", transmite Reuters.

Reuniunea de doua zile se vrea a fi o oportunitate pentru cei doi lideri sa se cunoasca, au precizat oficiali americani si chinezi, dar si pentru a aduce o doza de caldura in relatiile diplomatice dintre cele doua tari, de cele mai multe ori marcate de raceala, pregatind astfel terenul pentru o mai buna cooperare.

Potrivit Reuters, prima zi a intrevederii nu a adus niciun progres major si nu a fost marcata de vreun anunt concret.

Dupa discutii care au durat mai mult de doua ore, Xi si Obama au declarat ca au convenit asupra necesitatii de a lucra impreuna pentru a aborda problemele de securitate cibernetica, o tema iritanta in relatiile bilaterale, in contextul in care acuzatiile de hacking facute de americani la adresa chinezilor s-au intensificat in ultima perioada.

Cei doi lideri au convenit, de asemenea, asupra importantei imbunatatirii relatiilor dintre armatele celor doua tari, o zona afectata, in trecut, de neincredere si de o comunicare defectuoasa.

"Avem mai multe sanse sa ne atingem obiectivele de prosperitate si siguranta pentru popoarelor noastre daca cooperam, mai degraba decat daca ne angajam intr-un conflict", a declarat Obama.

Relatiile dintre Beijing si Washington s-au lovit, in ultimele luni, de probleme generate de disputele comerciale, de Coreea de Nord, de incalcarea drepturilor omului si de intentiile militare ale fiecarei tari.

Obama a afirmat vineri ca cele doua tari trebuie sa gaseasca un echilibru intre competitie si cooperare pentru a depasi provocarile care le despart, iar Xi s-a aratat in favoarea unei relatii care sa ia in considerare ascensiunea Chinei.

Analistii se asteapta ca Xi sa articuleze nemultumirile tarii sale fata de orientarea strategica a Washington-ului fata de Asia, o reechilibrare militara a fortelor americane spre Pacific perceputa de Beijing drept un efort de a-i impiedica expansiunea economica si politica.

Obama si Xi ar urma sa aiba, in total, mai mult de cinci ore de discutii in Sunnylands, o proprietate de 81 de hectare care a gazduit, de-a lungul timpului, mai multi presedinti, inclusiv Ronald Reagan si Bill Clinton.

Obama va incerca sa profite de faptul ca Beijingul incepe sa devina nerabdator fata de activitatile nucleare ale Coreei de Nord, o schimbare care ar putea aduce China - cel mai apropiat aliat al Phenianului - mai aproape de pozitia Washingtonului.

"Cred ca este, probabil, cea mai importanta intalnire pe care o vor avea in mandatele lor", a declarat pentru Reuters Paul Haenle, fost director pentru China in cadrul Consiliului National american de Securitate si director al Centrului pentru politica globala Carnegie-Tsinghua de la Beijing.

"Cea mai mare problema a relatiei acesteia este ca nu am avut angajamentul profund si personal la nivel foarte inalt care este necesar acum pentru a merge mai departe si pentru a duce relatia intr-un nou punct", a adaugat Haenle, citat de agentia de presa.