Presedintele Barack Obama i-a asigurat vineri pe americani ca apelurile lor telefonice nu sunt ascultate. Totodata, liderul de la Casa Alba a aparat programele de supraveghere a activitatii pe internet si a telefonoalor, subliniind ca acestea se desfasoara in cadrul unor reglementari stricte care nu permit abuzurile, transmite Reuters.

"Nimeni nu va asculta apelurile telefonice. Nu cu asta se ocupa programul" de supraveghere PRISM, le-a spus Obama reporterilor cu ocazia unei vizite in Silicon Valley din California. Presedintele american a insistat ca programele de supraveghere sunt astfel balansate incat sa protejeze americanii de atacuri teroriste fara a le incalca dretul la intimitate.

Washington Post a relatat joi seara ca autoritatile federale folosesc serverele unor companii precum Google, Apple si Facebook pentru a obtine acces la emailuri, fotografii si alte fisiere, permitandu-le analistilor sa urmareasca miscarile unei persoane si contactele pe care le are cu alte persoane.

Apple, Google, Facebook, Microsoft si alte mari companii de tehnologie neaga vehement ca ar da guvernului acces la serverele proprii si ca ar participa la un amplu program de supraveghere guvernamentala a comunicatiilor pe internet. Totul a pornit de la dezvaluiri ale Washington Post si Guardian in legatura cu PRISM, un program de supraveghere avizat in 2007 de presedintele George W Bush si derulat cu ajutorul Agenitei Nationale de Securitate (NSA). Programul colecteaza chat scris, audio si video, fotograffii postate, documente, continutul e-mail-urilor, dar si parole.

PRISM, programul care sta la baza scandalului, a fost autorizat in 2007 de presedintele Bush, ca reactie la amenintarile teroriste de dupa atacurile de la Wall Trade Center. Programul nu consta se pare in colectarea propriu-zisa datelor user-ilor, insa poate gasi material care corespunde unor termeni de cautare care se gasesc in e-mail-uri sau alte tipuri de conversatii si comunicari online.