"Da, asa este": raspunzand intrebarii unui ziarist de televiziune, Vladimir Putin si-a anuntat divortul, un moment suprarealist intr-o tara obisnuita cu pastrarea celui mai mare secret in ceea ce priveste viata presedintelui Rusiei, scrie AFP.

Vladimir si Liudmila PutinFoto: Captura YouTube

Interviul realizat de televiziunea guvernamentala Rossia 24 incepe linistit, la iesirea de la un spectacol organizat la Palatul Congresului.

Baletul Esmeralda? "Remarcabil", raspunde Putin. "Foarte draguta muzica", adauga Liudmila, alaturi de Vladimir. Se privesc zambind.

Dupa cateva comentarii legate de excelenta baletului rusesc, ziarista adauga inocent - sau se comporta potrivit unui scenariu pregatit minutios - "Daca imi mai permiteti inca o intrebare, apareti rar impreuna si exista zvonuri potrivit carora nu mai traiti impreuna. Este adevarat?".

Putin se intoarce spre Liudmila zambind si raspunde calm: "Asa este".

"Toata activitatea mea, toata munca mea sunt legate de viata publica in totalitate. Unora le place asta, altora nu. Dar sunt oameni care nu sunt deloc compatibili cu acest gen de viata...Este o decizie comuna", adauga presedintele rus.

"A fost intr-adevar decizie noastra comuna si casatoria s-a sfarsit deoarece practic nu mai vedeam deloc. Fiecare are propria sa viata", a comentat Liudmila.

"Copiii nostri au crescut, isi traiesc propriile vieti, si am ajuns sa traim vieti separate. Mie nu imi place viata publica (...) Avem relatii foarte bune si ii multumesc lui Vladimir Vladimirovici pentru sprijinul constant", a mentionat ea.

"Ramanem foarte apropiati unul de altul", continua Vladimir Putin.

"Imi este frica sa rostesc acest cuvant, este un divort?", intreaba ziarista, aparent timida. Putin se intoarce spre Liudmila aproband din cap. "Este un divort civilizat", precizeaza aceasta.

Vladimir Putin pune capat interviului, multumind, fara a spune insa cand a fost pronuntat divortul.

The Telegraph noteaza ca anuntul oficial facut de Putin inaltura un tabu istoric in ceea ce priveste viata privata a liderilor Rusiei.

"Pentru Rusia, este un fenomen fara precedent. In ultimii 200 de ani niciun lider rusesc nu a ridicat valul asupra vietii sale private", spune Olga Krishtanovskaia, un proeminent sociolog care studiaza elitele.

Cu exceptia Raisei, sotia ultimiului lider sovietic, Mihail Gorbaciov, nevestele barbatilor care care au condus Rusia au ramas tot timpul in umbra.

Casnicia fericita a liderului revolutiei bolsevice, Vladimir Lenin, cu Nadejda Krupskaia era un fapt necontestat in Rusia sovietica.

Putini rusi stiau despre legatura romantica a acestuia cu o femeie casatorita, Inesa Armand.

Viata privata a tarilor Rusiei era de asemenea foarte bine protejata inainte de revolutia din 1917.

Tarul Nicolai al II-lea era prezentat ca un sot si tata devotat, in ciuda legaturii acestuia cu balerina Matilda Kshesinskaia.

Si Putin a fost foarte atent in ceea ce priveste viata sa privata. De mai multi ani, se zvoneste despre relatia sa cu o campioana olimpica la gimnastica, Alina Kabaeva, unii afirmand chiar ca cei doi au un copil impreuna.

Dar, dupa ce Moskovski Korrespondent a scris in 2008 ca Putin s-a logodit in secret cu Alina Kabaeva, proprietarul ziarului a retras povestea si a inchis ziarul.

Viata privata a lui Vladimir Putin a devenit practic, in timp, un secret de stat, mai noteaza The Telegraph.