Nivelul apelor Dunarii a continuat sa creasca in Ungaria in noaptea de joi spre vineri, depasind doua recorduri istorice in vestul tarii, in contextul in care nivelul maxim la Budapesta este asteptat luni, anunta Mediafax. La Rajka, la frontiera cu Austria, serviciile hidrologice au relevat 6,46 de metri la ora 4.00 GMT (7.00,ora Romaniei) - recordul precedent dateaza din 2002 si era de 6,42 metri -, iar la Nagybajcs, in apropiere de orasul Gyor, la aproximativ 100 de kilometri vest de Budapesta, Dunarea a atins 8,86 de metri vineri dimineata la ora 4.00 GMT, fata de 8,75 metri in 2002.

Gyorujfalu, un sat cu aproximativ 1.500 de locuitori, in apropiere de Gyor, se confrunta cu situatia cea mai critica, o alunecare de teren slabind digul de protectie.

Primarul nu a dat ordinul de evacuare, inca, insa armata ungara a trimis aproximativ 400 de militari sa ajute la stabilizarea digului.

Premierul Viktor Orban a petrecut noaptea de joi spre vineri intr-o cazarma din Gyor, unde a fost oprita circulatia pe Podul Petofi si unde urma sa sustina o conferinta de presa la ora 6.00 GMT (9.00, ora Romaniei), pentru a oferi ultimele informatii.

Autoritatile asteapta in continuare, pentru luni, nivelul maxim al viiturii la Budapesta, care ar urma sa "bata" toate recordurile inregistrate. Ultimul dateaza din 2006, cand a atins un nivel de 8,60 metri, insa autoritatile se asteapta ca Dunarea sa atinga 8,85 metri de aceasta data, cu o marja de eroare de aproximativ 20 de centimetri.

Vineri dimineata, nivelul fluviului era de 7,81 metri in capitala ungara.

Aproximativ 10.000 de unguri au petrecut noaptea muncind la diguri de protectie pe o portiune de a aproximativ 700 de kilometri a fluviului.

Pentru moment, aproximativ 500 de persoane au fost evacuate, dar numarul ar putea atinge cateva zeci de mii, potrivit celui mai pesimist scenariu.