Opozantul lui Vladimir Putin si campionul mondial de sah Garry Kasparov a anuntat din Geneva ca nu se va intoarce in Rusia, de teama unor anchete judiciare asupra activitatilor sale politice, potrivit unui mesaj vide postat joi pe site-ul sau www.kasparov.com, citat de AFP.

"Daca voi reveni la Moscova, ma indoiesc serios ca voi mai avea posibilitatea sa ies din tara. Pentru moment, ma voi abtine sa ma intorc in Rusia", afirma Kasparov, adaugand ca risca sa fie anchetat ca alti membri ai opozitiei ruse.

Garry Kasparov, 50 de ani, si-a anuntat decizia miercuri, la Geneva, unde a primit un premiu pentru angajamentul sau in favoarea drepturilor omului.

Fostul campion mondial de sah este unul dintre fondatorii miscarii de opozitie Cealalta Rusie si Solidaritate.

Devenit unul dintre principalii opozanti ai lui Putin, Kasparov a facut un pas inapoi din viata publica in ultimii ani, remarcandu-se mai ales ca un purtator de cuvant al opozitiei, din strainatate.

A participat la o mare manifestatie anti-Putin in 6 mai 2012, care s-a terminat cu ciocniri cu politia.

Potrivit unui apropiat al lui Garry Kasparov, citat de Moscow Times, Serghei Davidis, fostul campion mondial de sah a fost chemat ca martor in cadrul anchetei privind manifestatia din 6 mai 2012.