Imigrantii est-europeni au mai multe aptitudini si dau dovada de mai mult "angajament" fata de munca decat o fac britanicii, a declarat presedintele Camerei Comunelor, John Bercow, cu ocazia unei vizite in Parlamentul din Bucuresti, potrivit The Telegraph. Potrivit oficialului britanic, sosirea a mii de muncitori din Europa de Est a adus "numeroase beneficii" Marii Britanii.

Cu ocazia vizitei la Bucuresti, presedintele Camerei Comunelor i-a atacat, totodata, pe criticii tendintelor recente de imigratie pentru "tonul belicos si strident". Afirmatiile sale au ridicat semne de intrebare cu privire la neutralitatea sa politica, scrie The Telegraph.

Potrivit publicatiei britanice, in calitate de presedinte al Camerei Deputatilor, Bercow ar trebui sa ramana in afara dezbaterilor politice active, or ministrii si parlamentari dezbat, la ora actuala, modul in care Marea Britanie ar trebui sa se pregateasca pentru ridicarea, in 2014, a restrictiilor de imigratie impuse romanilor si bulgarilor.

"Cred ca este necesar ca situatia sa fie controlata si monitorizata in privinta imigratiei, orice stat care vrea sa isi protejeze cetatenii trebuie sa faca acest lucru, dar exista si avantaje importante", a declarat oficialul britanic cu ocazia vizitei la Bucuresti.

"Vreau sa subliniez faptul ca a existat un val important de imigranti care au venit in Marea Britanie din noi state membre, iar in multe cazuri ei au venit cu aptitudini si cu un angajament, o implicare pe care nu le vedem intotdeauna la forta noastra de munca", a adaugat Bercow.

Presedintele Camerei Comunelor a criticat presa britanica, acuzand-o ca ridica indoieli cu privire la imigratie si ca sustinand ca unii jurnalisti abordeaza problema "negativ si discriminatoriu".

Felul in care media britanica prezinta subiectul imigratiei nu reflecta opinia britanica cu privire la problema, a declarat Bercow adaugand ca "o presa libera este o parte vitala a unei democratii. Insa presa nu este Guvernul si nu este Parlamentul. Sunt aici in calitate de prieten al Romaniei si de persoana care vede beneficiile imigratiei".

Decizia lui Bercow de a vorbi despre beneficiile imigratie a fost puternic criticata de unii politicieni precum Nigel Farage, liderul partidului nationalist si eurofob UKIP si contracandidatul lui Bercow in ultimele alegeri.

"Este scandalos ca domnul Bercow este fericit sa (...) creada ca este acceptabil sa comenteze pe teme puternic controversate. Este o rusine pentru functia de presedinte" al Camerei Comunelor, a declarat Farage.

Un parlamentar britanic conservator, Rob Wilson, care l-a mai criticat pe Bercow pentru lipsa de neutralitate politica, a declarat ca afirmatiile presedintelui Camerei Comunelor sunt un motiv de ingrijorare. Potrivit policianului, "imigratia este o problema incredibil de importanta si sensibila care genereaza opinii foarte puternice. Este necesar nu doar ca ca presedintele Camerei Comunelor sa fie neutru in dezbaterile pe aceasta tema, dar sa si para ca este neutru."

In calitate de presedinte al Camerei Comunelor, Bercow hotaraste care parlamentari iau cuvantul intr-o dezbatere, astfel incat unii colegi evita sa il critice public.

Ati parlamentari au aparat decizia presedintelui Camerei Comunelor de a discuta despre imigratie.

Un alt parlamentar conservator britanic, Philip Hollobone, un critic al reglementarilor britanice in domeniul imigratiei ca "slabe", a declarat ca nu are obiectii fata de declaratiile lui Bercow.

Incepand cu anul 2004, aproximativ un milion de est-europeni au venit in Marea Britanie sub protectia regulilor de libera circulatie in Uniunea Europeana.

Incepand cu anul viitor, romanii si bulgarii vor avea acelasi drept.

Unii parlamentari britanici sustin ca valul de est-europeni asteptat din 2014 ar putea produce probleme sociale si economice in unele parti din Marea Britanie.

Guvernul conservator britanic a promis o serie de masuri menite sa limiteze amploarea imigratiei din Romania si Bulgaria dupa anularea restrictiilor impuse in acest domeniu, la 1 ianuarie 2014, inclusiv limitarea dreptului de a cere ajutoare sociale si de a utiliza serviciile Sistemului National britanic de Sanatate (NHS) sau alte servicii publice.