Budapesta se pregateste pentru inundatia de pe Dunare, care ar urma sa bata recordul din 2002, in conditiile in care starea de alerta a fost declarata in toate departamentele din Pest (centru), precum si in cele din Komarom-Esztergom (nord) si Gyor-Moson-Sopron (vest), scrie AFP.

"Potrivit ultimelor date, inundatia nu va ajunge la Budapesta duminica, ci luni, cu un nivel de 875 cm", a anuntat ministerul ungar de Interne. In 2002, Dunarea a urcat pana la nivelul de 849 cm in capitala ungara.

"Masa de apa care vine este atat de enorma incat reprezinta o adevarata amenintare pentru vietile umane dar, cu o buna cooperare, vom putea proteja toata lumea", a subliniat premierul Viktor Orban, adaugand ca ar putea avea loc evacuari masive de locuitori in zilele urmatoare.

Digurile sunt intarite cu saci de nisip pe 191 km in nord si vest, zone considerate critice, a adaugat ministerul de interne, intr-un comunicat.

In capitala, cheiurile sunt inchise pe toata lungimea si accesul pe insula Margareta, din centrul capitalei, a fost interzis. Cele doua hoteluri de pe insula, Danubius Health Spa si Grand Hotel, urmeaza sa fie evacuate cel mai tarziu miercuri seara.

In afara de insula, cartierul Romai, construit pe malul Dunarii, in nordul capitalei, este zona cea mai amenintata, astfel incat guvernul ungar a construit un nou sistem de diguri mobile.

Drumurile de-a lungul Dunarii, pe o distanta de circa 50 de kilometri in nordul Budapestei, ar putea fi inundate inca de miercuri, intre Tahitotfalu si Kisoroszi, dar satele din zona vor fi accesibile din mai multe directii si nu vor ramane izolate.