Proiectul de lege al guvernului german ce viza reglementarea fracturarii hidraulice, controversata tehnica de exploatare a gazelor de sist, a fost ingropat temporar, cel putin pana la alegerile din septembrie, au declarat marti mai multi parlamentari germani, potrivit AFP.

Niciun proiect de lege pe acest subiect nu va mai fi prezentat in aceasta legislatura, au precizat pentru AFP membri ai grupului parlamentar CDU, partidul cancelarului Angela Merkel, la finalul unei reuniuni.

Alegerile legislative din Germania sunt programate la 22 septembrie.

Fracturarea hidraulica, care consta in crearea unor fisuri subterane, prin injectarea la o presiune foarte mare a unui amestec de apa, nisip si produse chimice, pentru a elibera gazele prinse intre straturile de roca, este deja folosita in Statele Unite, in timp ce in Franta a fost pur si simplu interzisa din 2011.

Pana in prezent, aceasta tehnica nu a facut obiectul niciunei reglementari in Germania.

In februarie, ministerele germane ale Economiei si Mediului au prezentat o propunere ce viza reglementarea extractiei gazelor de sist, interzicand-o in special in zonele cu apa protejata si izvoare minerale, insa aceasta a starnit rapid o puternica opozitie, inclusiv in sanul coalitiei guvernamentale.

Ministrul Mediului, Peter Altmaier, a declarat ca nu isi imagineaza utilizarea fracturarii hidraulice in Germania intr-un viitor previzibil.

Vineri, Consiliul consultativ pentru mediu, care consiliaza guvernul, a apreciat ca, in stadiul actual al cunostintelor, exploatarea gazelor de sist prin fracturare hidraulica nu ar prezenta interes pentru Germania ca sa-si reduca factura energetica.