Japonia, tara a care a introdus trenuri de mare viteza acum jumatate de secol, a expus si testeaza o noua generatie de trenuri cu levitatie magnetica (maglev) ce pot atinge 500 km/h. Ca dovada ca japonezii isi fac planuri pe termen lung sta faptul ca aceste trenuri vor intra in circulatie in 2027 pe un singur traseu, extinderea fiind programata pentru 2045, noteaza The Telegraph.

Trenurile Maglev vor parcurge 250 km in 40 de minuteFoto: Captura YouTube

Aceste trenuri nu au contact direct cu sina, fortele de frecare fiind reduse, putand fi atinse viteze uluitoare. Aceste trenuri avanseaza datorita unor campuri magnetice puternice, dar costurile de implementare sunt foarte mari.

In regiunea Yamanashi au fost prezentate cinci vagoane ale viitoarelor trenuri care au fost testate preliminar, la testele propriu-zise ce vor demara in septembrie urmand sa fie atinse viteze de 500 km/h.

Primele trenuri vor intra in circulatie intre Tokyo si Nagoya in 2027, cei 250 km dintre cele doua orase urmand a fi parcursi in 40 de minute, fata de 90 de minute in prezent.

Planurile indica o extindere pana la Osaka a liniei iin 2045, ideea fiind sa se ajunga la o retea nationala de trenuri maglev.

Japonia a creat trenurile de mare viteza, introducand primele servicii cu garniturile "shinkansen" inca din 1964. Acum exista peste 2.000 km si vitezele atinse sunt de 330 km/h.