Secretarul american de stat John Kerry a avertizat luni Israelul ca in curand ar putea fi prea tarziu pentru a face pace cu palestinienii, in conditiile in care seful diplomatiei americane este asteptat din nou in regiune, saptamana viitoare, scrie AFP.

"Timpul preseaza. Ocaziile sunt rare. Daca nu reusim acum - si stiu ca supralicitez - s-ar putea sa nu mai avem alta sansa", a declarat Kerry, in fata a sute de persoane reunite la Washington de o o asociatie a comunitatii evreiesti americane.

"Nu putem lasa deceptiile trecutului sa ia ostatic viitorul. Nu putem face din absenta pacii o profetie care se auto-realizeaza", a adaugat Kerry.

John Kerry urmeaza sa revina in Orientul Apropiat saptamana viitoare, pentru a discuta cu liderii israelieni, palestinieni si iordanieni.

Acesta a reamintit in fata evreilor americani ca s-a deplasat de patru in regiune din luna martie si ca va reveni "in curand" pentru a incerca sa relanseze negocierile de pace inghetate din septembrie 2010.

Solicitand auditoriului sa "transmita un mesaj" Israelului, John Kerry a reafirmat ca "absenta pacii se transforma intr-un conflict perpetuu".

"Ne vom regasi intr-o spirala negativa a atacurilor si a represaliilor care va inchide literalmente usa unei solutii a celor doua state", a avertizat secretarul american de stat.

Palestinienii cer ca baza a discutiilor pentru reluarea negocierilor de pace o inghetare totala a colonizarii israeliene si o referinta la liniile de forntiera dinaintea ocuparii israeliene a teritoriilor palestiniene, in iunie 1967. Premierul israelian Benjamin Netanyahu cere la randul sau negocieri imediate fara "conditii prealabile".